Potpredsjednik Vlade Uzelac na sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine

GAREŠNICA, 6. svibnja 2008. (Hina) - Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak Slobodan Uzelac danas je u Garešnici bio nazočan svečanoj sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, održanoj u povodu Dana Vijeća, 6. svibnja.

O dosadašnjem radu Vijeća, koje već pet godina djeluje na području Županije, nazočne je izvijestio predsjednik Vijeća Nenad Vlahović.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac istaknuo je važnost regionalnog razvoja Republike Hrvatske te poželjan i moguć doprinos srpske nacionalne manjine u tom razvoju.

Govoreći o 6. svibnju, Danu Vijeća, podsjetio je kako je to Đurđevdan, velika i u narodu široko prihvaćena slava Srpske pravoslavne crkve i njezinih vjernika.

Krsna je slava, istaknuo je Uzelac, tradicionalna srpska svečanost na kojoj se u obiteljima okupljaju svi rođaci i prijatelji pri čemu se ugled domaćina javno ocjenjuje ne samo bogatstvom i raskoši, već prije svega činjenicom da mu u goste pohode ljudi različitih vjera i krajeva.

Nakon svečanosti, potpredsjednik Uzelac sa suradnicima održao je radni sastanak s domaćinima na kojemu su razgovarali o brojnim projektima razvoja i obnove toga kraja. Razgovor je obuhvatio i pitanja povratka, obnove, povrata imovine, elektrifikacija, povrata imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom kulturnom društvu "Prosvjeta" te financiranje rada predstavnika Vijeća i udruga srpske nacionalne manjine.

Na svečanoj sjednici sudjelovali su i Milan Sužnjević, gradonačelnik Garešnice, Zvonimir Karakaš, zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana, Josip Herouc, zamjenik predsjednika Koordinacije svih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, Dragutin Kučera, načelnik općine Hercegovac, te Žarko Čenić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije.



Pisane vijesti