Potpredsjednik Vlade Uzelac o izradi Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

ŠIBENIK, 26. svibnja 2008. (Hina) - Hrvatska želi izgraditi društvo znanja i zato mora imati Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) koji će biti usklađen s europskim, kazao je danas potpredsjednik Vlade i predsjednik Vladina Povjerenstva za izradu HKO-a Slobodan Uzelac na 25. andragoškoj školi koja se održava u hotelima Solaris.

"I hrvatski i europski kvalifikacijsku okvir se izrađuju, a pritom želimo sačuvati sve dobro u hrvatskoj obrazovnoj tradiciji, ali istodobno uključiti se u europski kvalifikacijski okvir kako bi naši mladi ljudi svoje kvalifikacije i znanje mogli ponuditi na europskom tržištu znanja i obratno", istaknuo je Uzelac. Dodao je kako je to prilika da i hrvatski andragozi pridonesu raspravi o HKO-u.

Uzelac je podsjetio da je Vlada lani u srpnju osnovala Povjerenstvo za izradu HKO-a koje je prihvatilo polazne osnove i idući će tjedan biti predstavljeno u Bruxellesu.

"Sada trebamo detaljnije odrediti osam predloženih kvalifikacijskih razina, kako je to predvidjela Europska unija. Najniža razina kompetencija stječe se u osnovnoj školi, a najviša na poslijediplomskom doktorskom studiju. Cilj je da HKO prilagodimo novom vremenu i europskim okolnostima", kazao je Uzelac.

Kad je riječ o neformalnom i informalnom obrazovanju, Hrvatska je malo učinila i prilično zaostaje za mnogim europskim zemljama, naglasio je Uzelac. Za sada se u nas izvan formalnog sustava obrazovanja mogu steći znanja i vještine samo na razni osnovne i srednje škole.

Andragozi najbolje razumiju taj problem, a na nama je da takvo obrazovanje omogućimo i na višim razinama. Osnove HKO-a trebaju biti izrađene do 2010. Tijekom sljedeće dvije godine treba razraditi detalje, a to su termini koji su vezani uz Europsku uniju, zaključio je Uzelac.

U izradbu HKO-a, koji će uskoro biti predstavljen i na internetskim stranicama, uključeni su socijalni partneri, gospodarstvenici i studentske udruge.



Pisane vijesti