Potpredsjednik Vlade Uzelac u Lici

GOSPIĆ, 15. veljače 2008. (Hina) - O regionalnom razvoju, obnovi i povratku u Gospiću je danas s čelnicima Ličko-senjske županije, gradova i općina razgovarao potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac sa suradnicima.

U Ličko-senjskoj županiji, koja je u Domovinskom ratu pretrpjela materijalnu štetu procijenjenu na dvije milijarde eura, danas su rezultati u razvoju znakoviti: to su poslovne zone koje će biti jezgre gospodarskog razvoja, gotovo je završena modernizacija prometnica, komunalne infrastrukture, spremno se dočekuje gradnja plinske mreže, a gradi se i vjetroelektrana kao alternativan izvor energije, istaknuo je ličko-senjski župan Milan Jurković.

Župan je podsjetio da je obnovljeno 4460 kuća te da još treba riješiti 1230 zahtjeva za stambeni smještaj povratnika, među kojima je i 350 bivših nositelja stanarskog prava.

Ovo je županija s najvećim potencijalom u državi, koji do sada nije dovoljno iskorišten, ocijenio je potpredsjednik Vlade Uzelac, istaknuvši da to "jednostavno mora biti uspješno iskorišteno". Međutim, ograničavajući čimbenik su stanovnici kojih sada u Lici nedostaje, ustvrdio je.

Zato ćemo s jednakom pozornosti stvarati uvjete za ljude koji već žive u Lici, za život izbjeglica, prognanika i za svaku drugu osobu koja želi ovdje živjeti", rekao je Uzelac. Dodao je da "ćemo stvarati ne samo povoljnu komunalnu, gospodarsku, socijalnu i ostalu infrastrukturu nego i dobre odnose među ljudima". U ovome prostoru ima mjesta za sve i stvarat ćemo uvjete u skladu sa suvremenim europskim standardima života, rekao je Uzelac.

Na novinarski upit o izgredu skupine izgrednika koja je razbijala Učenički dom u Vukovaru, Uzelac je odgovorio da je riječ o "jednom vandalskom činu koji je suprotan svim naporima koje poduzima čitav sustav obrazovnih i drugih ustanova koje su radile i rade danas u izgradnji povjerenja u Vukovaru i okolici".

"To je izgred za svaku osudu i pokazuje da nismo završili posao, da imamo dosta patologije u raznim sredinama, ne samo u glavama tih učenika - možda najmanje u njih, a možda najviše u sredinama koje na to potiču", izjavio je potpredsjednik Vlade Uzelac.

Kako je zaključio, "moramo vrlo ozbiljno vidjeti o čemu je riječ, a onda utvrditi uspješniji sustav političkog i šireg stručnog djelovanja prema takvim pojavama".



Pisane vijesti