Potpredsjednik Vlade: Vlada odlučna vratiti dionice LRH

Politička je odluka Vlade da ponovno dođe u posjed dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH), a slijede intenzivni razgovori, pregovori sa dva holdinga i pronalaženje puta da se to provede, izjavio je danas u Banskim dvorima potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Politička je odluka Vlade da ponovno dođe u posjed dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH), a slijede intenzivni razgovori, pregovori sa dva holdinga i pronalaženje puta da se to provede, izjavio je danas u Banskim dvorima potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Holdinzi su spremni na nove pregovore i traženje zajedničkog rješenja kako bi Vlada ponovno postala vlasnik dionica LRH, kazao je Polančec, koji je danas o tome telefonski razgovara s članom Uprave Dom Holdinga Darkom Ostojom.

Na tom razgovoru Polančec temelji i svoj optimizam u vezi novih pregovora.

Polančec tumači da će se za vraćanje dionica LRH s dva holdinga trebati sklopiti novi sporazum.

Pri tom će se, napominje, morati imati u vidu i da su dva holdinga već vratila 160 milijuna kuna na račun HFP-a, te povukli sve druge tužbe protiv HFP-a i države.

Objasnio je da je Vlada jutros povukla suglasnost za predavanje dionica Liburnia Riviera hotela holdinzima SN i Dom, zato jer je sinoć glavni državni odvjetnik (Mladen Bajić) izvijestio premijera da u postupku pripreme dokumentacije za nagodbu sam tekst sporazuma HFP nije dao na uvid i nije dobio očitovanje Državnog odvjetništva.

Time je učinjena velika proceduralna pogreška, a s obzirom da je LRH za opatijsko područje od velike gospodarske važnosti i s obzirom da su pri sklapanju nagodbe i sporazuma s dvama holdinzima trebali više komunicirati s jedinicama lokalne uprave, Vlada je odlučila povući svoju suglasnost na sporazum HFP-a i ta dva holdinga.

Proceduralne greške, kazao je Polančec, dovele su i do kadrovskih promjena u HFP-u, odnosno smjene njegovog predsjednika Damira Ostovića i potpredsjednika Ivana Gotovca.

Na upit zašto oni, a ne i on kao predsjednik Upravnog odbora HFP-a, Polanačec je odgovorio da on nije onaj tko priprema dokumentaciju u HFP-u.

Polančec vjeruje da će se u novim pregovorima s holdinzima naći najbolje rješenje, ali i ističe da bez jasne računice i dobre volje obiju strana neće biti dogovora.

Za sada nema gotovog modela kako će se pregovarati s holdinzima, rekao je.

Podsjetio je da pravorijek arbitraže HGK govori o naknadi u novcu i dionicama, a najveći paket dionica koji pravorijekom pripada SN i Dom holdingu, kaže, je nešto više od 24 posto dionica LRH.

Da li ćemo to namiriti u novucu, obveznicama, dionicama nekih drugih društava prerano je govoriti, to je predmet novih pregovora, kazao je Polančec, koji se nada da bi pregovori mogli završiti vrlo brzo.

No, sve to, ističe, treba još raspraviti s Državnim odvjetništvom i pravnicima.

Na upit od kuda novac za namirenje dugovanja prema holdinzima, ako se tako dogovore u novim pregovorima, odgovara da će ta sredstva biti namaknuta iz privatizacije, odnosno iz portfelja HFP-a.

Potpredsjednik Vlade ponovio je i da je upitan način na koje su rađene zamjene dionica iz kuponske privatizacije između HFP-a i fondova 1998. i 1999., da je tu učinjena velika pogreška i otuda, kaže, svi ovi problemi.

Dodao je i da kada ponovno HFP, odnosno država postane vlasnik dionica LRH kreću i u pregovore i odlučno raščišćavanje odnosa s jedinicama lokalne uprave oko toga tko doista može i mora biti vlasnik nekretnina kojima upravlja LRH.

Potpredsjednik Vlade odlučno je odbio moguće ocjene da je slučaj LRH-a gubitak kredibiliteta Fonda i Vlade, te ističe da Vlada ima snage provesti privatizaciju.

Na upit hoće li se taj slučaj odraziti na dalji tijek privatizacije, Polančec je kazao da ne očekuje velike negativne posljedice, kao i da će ubuduće trebati više mudrosti i razgovora sa svim sudionicima u tom procesu.



Pisane vijesti