Potrošnja u studenom porasla za 3,2 posto

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/siječanj/15 siječnja/potrošnja.jpg

Državni zavod za statistiku objavio je u utorak da je promet u trgovini na malo u studenom prošle godine realno porastao za 3,2 posto u odnosu na studeni 2014., potvrdivši tako svoju prvu procjenu.

Prve procjene, s kraja prosinca 2015., govorile su da je u Hrvatskoj u studenom lani promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2 posto, a realno za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine, a ti su pokazatelji potvrđeni u današnjem izvješću DZS-a.
 
Tako je studeni 16. mjesec u kojem se neprekidno bilježi rast potrošnje na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007. godine, dvije godine prije početka šestogodišnje recesije. Također, godišnja stopa rasta prometa bitno je viša u odnosu na 1,5 posto iz listopada.
 
Podaci DZS-a pokazuju da je u lanjskom studenom na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, najviše, za 7,2 posto, rastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.
 
U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je istodobno rastao za znatno umjerenijih 1,4 posto, dok se u u ostalim djelatnostima bilježi pad prometa od trgovine na malo za 0,8 posto na godišnjoj razini.
 
Promatrano prema trgovačkim strukama, u studenom je, prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, i to za 12,1 posto.
 
U maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, boje i stakla, električnih aparata za kućanstvo, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo promet na godišnjoj razini porastao za 8,8 posto, a u maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka, cvijeća i sadnica te satova i nakita za 7,2 posto.
 
Promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, koje imaju gotovo 40 postotni udio u ukupnoj strukturi prometa od trgovine na malo, promet je u studenom lani bio nominalno 3,7 posto viši nego u istom mjesecu 2014. godine.  Jedino nominalno smanjenje, i to za 6,5 posto, s obzirom na pad cijena, bilježi se u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima.

Tekst i foto: Hina

Pisane vijesti | Statistike | Ekonomija