Potrošnja u veljači porasla za 1,9 posto

Slika /Vijesti/2015/travanj/13 travanj/shutterstock_142778230.jpg

U Hrvatskoj je u veljači promet u trgovini na malo realno porastao za 1,9 posto na godišnjoj razini, već sedmi mjesec zaredom, potvrdili su u ponedjeljak konačni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema izvješću DZS-a, promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači je, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,5, a realno 1,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Time su potvrđene prve procjene DZS-a, objavljene početkom travnja.

To predstavlja blago usporavanje stope rasta, s obzirom da je u siječnju potrošnja ojačala 2,1 posto na godišnjoj razini. No, to predstavlja i nastavak rasta potrošnje već sedmi mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od 2007. godine.

Većina domaćih makroekonomista u ovoj godini očekuje rast prometa u trgovini na malo, nakon što je lani ojačao 0,4 posto, prvi puta nakon dvije godine pada. To se, kažu, zahvaljuje niskoj lanjskoj bazi, ali i poreznim promjenama početkom ove godine, koje su potaknule blagi, ali ipak rast plaća.

(Hina) xneba ysbo

Vijesti iz medija | Economy