Povećanje plaće za učitelje i profesore u mandatu ove Vlade 23,1 posto

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je novinarima komentirao jučerašnji sastanak sa sindikatima obrazovanja i naglasio da Vlada želi ispraviti nepravde i nelogičnosti koje postoje u uredbi o koeficijentima složenosti poslova s ciljem da se usvoje odmah nakon idućih izbora i da imamo jasno definiran sustav plaća u državnom i javnom sektoru.

„Pritom idemo i s povećanjem božićnice, regresa, dara za djecu i povećanja otpremnine. Kad akumuliramo ovih 10,4 posto u 2020. s dosad 11,49 povećanja, to će biti povećanje plaće za učitelje i profesore u našem mandatu od 23,1 posto", kazao je premijer i dodao da je to cjelovit paket, ozbiljna politika, ali plod dijaloga i zajedničko postignuće.

„Ponudu treba sagledati realno, cjelovito, uz respekt sindikata i učitelja, i razumjeti da je ovo u danim okvirima napravila Vlada koja se ne ponaša kao druge i koja ne zadužuje našu djecu, ovu istu djecu koju oni uče“, rekao je premijer. Istaknuo je da će ova Vlada završiti mandat onako kako ga je pokrenula, tako da će voditi računa o fiskalnoj konsolidaciji.

„To znači trošiti onoliko koliko zarađujemo, smanjivati dug ranijih vlada i biti takvog kredibiliteta da nemamo prekomjernog proračunskog deficita i makroekonomskih neravnoteža, ali imamo zato investicijski rejting i zdravi gospodarski rast“, nastavio je premijer Plenković. Pojasnio je da se na tim osnovama i država može povoljnije zaduživati refinancirajući skupe kredite i obaveze s visokim kamatama od ranije, i na taj način omogućiti gospodarstvu i građanima, a to znači učiteljima i profesorima, povoljniji financijski položaj.

„Smatram da smo nakon vrlo dobrog sastanka postigli visoki stupanj međusobnog razumijevanja, ovo što smo jučer dogovorili je u cjelini izrazito zdrav kompromis, koji ide u prilog onima na koje se odnosi, a to su zaposlenici u visokom, srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju“, kazao je. Dodao je da je najvažnije da učitelji i profesori razumiju cjelinu ponude te sadržaj ispred forme, u kontekstu kumulativnih 10,4 u odnosu na fiksaciju koeficijenta.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave