Povjerenstvo za plinofikaciju: Uskoro odluka o novom dobavnom pravcu

Povjerenstvo za plinofikaciju uskoro će, vjerojatno na idućoj sjednici, donijeti odluku o novom dobavnom pravcu prirodnog plina za Hrvatsku, o novom skladištu, a otvorit će se i rasprava o LNG (ukapljeni naftni plin) terminalu. Hrvatska, kad je riječ o opskrbi plinom, ne smije biti ovisna o voluntarizmu, tomu hoće li se Rusija i Ukrajina dogovoriti, tko će "voditi ratove preko plina", istaknuo je na današnjoj sjednici Povjerenstva premijer Ivo Sanader ponavljajući da projekt plinofikacije Hrvatske nije ništa manje važan od autocesta.

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Povjerenstvo za plinofikaciju uskoro će, vjerojatno na idućoj sjednici, donijeti odluku o novom dobavnom pravcu prirodnog plina za Hrvatsku, o novom skladištu, a otvorit će se i rasprava o LNG (ukapljeni naftni plin) terminalu. Hrvatska, kad je riječ o opskrbi plinom, ne smije biti ovisna o voluntarizmu, tomu hoće li se Rusija i Ukrajina dogovoriti, tko će "voditi ratove preko plina", istaknuo je na današnjoj sjednici Povjerenstva premijer Ivo Sanader ponavljajući da projekt plinofikacije Hrvatske nije ništa manje važan od autocesta.

Povjerenstvo, u čijem su radu sudjelovali i župani i gradonačelnici područja obuhvaćenih projektom plinofikacije do 2011., razmotrilo je stanje radova na plinovodu Pula-Karlovac, te pripreme za plinofikaciju Istre, Like i Dalmacije.

Radovi na plinovodu Pula-Karlovac počet će 18. siječnja, njihov se završetak očekuje početkom jeseni; do konca svibnja, ili, u slučaju problema, mjesec, dva kasnije očekuje se i dovršetak radova na podmorskom plinovodu od polja u sjevernom Jadranu do kopna, te do terminala u Vodnjanu. Kako je najavio predsjednik Uprave Plinacro-a Branko Radošević plinovod do Splita, koji je bio planiran do 2011., mogao bi biti gotov do kraja 2009.

Vlada je, podsjetio je premijer Sanader, zatražila skraćivanje rokova za plinovod do Dalmacije, najmanje za godinu dana, do 2010., ako je moguće i za dvije, odnosno do 2009., a poslije bi se nastavio graditi i plinovod do Dubrovnika.

Član Uprave Ine Mirko Zelić ističe da povezivanje plinovodom s poljima sjevernog Jadrana znači i povezivanje s Italijom, a time i mogućnost dobave i alžirskog plina. Uz sadašnji dobavni pravac iz Austrije i novi dobavni pravac preko Mađarske Hrvatskoj bi se do 2009. moglo osigurati pet do 5,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina. Time će se, naglašava, Hrvatska integrirati s europskim sustavom koji je povezan i s Rusijom, Norveškom, Kaspijskim bazenom i sl.

Tada ima smisla i novo skladište plina, kazao je Zelić, napominjući da postoji mogućnost proširenja postojećeg skladišta Okoli za 400 do 500 milijuna prostornih metara. Još jedno pak skladište imalo bi smisla kada se angažira LNG projekt, a za to skladište postoji mogućnost u Beničancima, ali nakon 2010.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina podsjetio je da je projekt LNG terminala na Krku bio aktualan i prije deset godina, kada je imao i podršku te županije. Uz plinovod Pula-Karlovac, županija više nije spremna podržati da taj terminal bude na Krku, logičnije bi bilo da u ovoj fazi bude lociran u Dalmaciji, kazao je Komadina.

Odluka o LNG terminalu nije donesena, to je pitanje za raspravu, aktualizirano zbog toga što po pitanju plina moramo biti što više nezavisni, odgovorio je premijer Sanader. Prioritet je neovisnost, ne lokacija, ponovio je, najavljujući da će se o tom projektu tek razgovarati.

I premijer i čelnici Ine upozoravaju na potrebnu pripremu lokalnih jedinica jer, kako je rekao premijer, nije dovoljno doći s plinom do Karlovca, ili Splita, ako nema razvijene distributivne mreže. Zelić upozorava i da ni jedna županija, ni grad nisu gotovi s distributivnom mrežom.

Rijeka je u ovom trenutku spremna na preuzimanje plina preko plinovoda Pula-Karlovac, tvrdi riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dodajući da će do kraja ove godine oko 20.000 domaćinstava moći koristiti plin.

Istarski župan Ivan Jakovčić ističe da će ta županija u ovoj godini odraditi sve potrebno za njenu plinofikaciju, a najavljuje to i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Župani županija čija je plinofikacija predviđena u drugoj fazi programa, do 2011. kada bi plinovod trebao stići do Splita, najavljuju i da se te županije, gradovi i općine pripremaju za plinofikaciju, izbor koncesionara i izgradnju distributivne mreže.

Jakovčić i Komadina upitali su i postoji li mogućnost da se termoelektrane Plomin i Urinj, koje će biti "na trasi plinovoda" Pula-Karlovac, s ugljena i mazuta prebace na plin.



Pisane vijesti