Pozitivan trend u broju rođene djece poticaj za nastavak demografskih mjera

Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/05 ožujka/0-02-05-e9622fd3ca9389f73b730031b9228e810b129e1e629e9b55c658b998a111ae1b_d0c06388.jpg

Otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je zajedno s predsjednikom Europskog vijeća, predsjednicom Europske komisije te predsjednikom Europskog parlamenta obišao grčko-tursku kopnenu granicu, gdje je došlo do priljeva migranata s turske strane do grčke granice. Kazao da je tom prigodom iskazana solidarnost i potpora grčkoj vladi.

"Politika ove grčke vlade neće dopustiti nezakonite migracije i ulazak migranata preko tursko-grčke granice kao što je to bilo prije nekoliko godina kada je došlo do velikog migracijsko-izbjegličkog vala na istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti. Mi smo tom prigodom iskazali solidarnost i potporu grčkoj vladi", kazao je Plenković.

Premijer je podsjetio i da je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer predsjedao izvanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova Europske unije.

Potpredsjednik Vlade Božinović kazao je da je na sastanku usvojena deklaracija, što pokazuje, naglasio je, da Europa u ovoj krizi postupa potpuno drugačije nego 2015. godine. "Vjerojatno zbog iskustava i naučenih lekcija iz tog razdobalja", dodao je. 

Božinović je rekao da su ministri prihvatili činjenicu da na Tursku otpada velik dio tereta vezan za zbrinjavanje izbjeglica i migranata s prostora Bliskog istoka kojih je trenutno 3,7 milijuna.

''Strogo se odbacuje uporaba migrantskog pritisaka kako bi se ostvarili politički probici. Ovakva situacija za Europsku uniju je neprihvatljiva'', kazao je Božinović.

Dodao je i da je Turska pozvana da se u potpunosti pridržava sporazuma iz 2016. godine, kojim je zaustavljen migracijski val prema Europi. Ministar smatra da od tog sporazuma i jedna i druga strana imaju političke koristi.

Zaštiti vanjske granice Europske unije

Potpredsjednik Vlade naglasio je da su se Europska unija i države članice jučer jasno opredijelile da će efektivno zaštiti vanjske granice Europske unije i da se ilegalne migracije neće tolerirati te su iskazale spremnost da poduzmu sve potrebne mjere u skladu s europskim i međunarodnim zakonodavstvom.

"U tom smislu su donesene i konkretne upute za europske agencije, prije svega Frontex, kako bi došlo do brze intervencije i dodatne tehničke pomoći", rekao je Božinović, podsjetivši da je Grčkoj odobrena hitna pomoć od 350 milijuna eura.

Važnim je istaknuo da nisu zaboravljene države na zapadno-balkanskoj ruti jer one također mogu u slučaju intenziviranja doći pod pritisak migracija. Najavio je da će se početkom travnja u Opatiji održati sastanak ministara unutarnjih poslova Europske unije i zemalja zapadnog Balkana.

Kazao je i da će se sljedeći petak u Bruxellesu održati sastanak Vijeća ministara unutarnjih poslova na kojem će se raspraviti sve što je napravljeno i što će biti poduzeto vezano uz potencijalnu migracijsku krizu.

"S obzirom da su 24 ministra istovremeno zadužena za mehanizam civilne zaštite održat će se i rasprava kako se pojedina država organizirala kad je u pitanju sprječavanje širenje zaraze koronavirusom", zaključio je Božinović.

U  Zagrebu se trenutno odvija i neformalni sastanak ministara obrane na kojem sudjeluje i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, kojeg je jučer primio i predsjednik Vlade Plenković.

"Razgovarali smo o ulozi Hrvatske u okviru saveza, naše prisutnosti u misiji Odlučna potpora u Afganistanu, sigurnosnim aspektima situacije u Siriji i odnosima s Turskom te odnosima Turske i Grčke kao dvije NATO saveznice u ovim novim okolnostima", naveo je premijer.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na posjet Istarskoj županiji. U Puli je potpisan ugovor o jamstvu za dovršetak izgradnje i opreme Opće bolnice Pula. Istaknuo je da Vlada i na ovaj način podržava Istru i zdravstveni sustav u toj županiji. Dodao je da Općoj bolnici Pula, koja ima više od 1300 zaposlenika, gravitira preko 200 tisuća ljudi, a taj broj se u sezoni poveća i za više od duplo. Tijekom boravka u Istri, premijer se u Umagu sastao i s predstavnicima hotelijera.

Vlada dosad uložila 7,6 milijardi kuna u aktivne mjere zapošljavanja

Predsjednik Vlade izvijestio i o novom natječaju Zaželi II, za koji je osigurano 300 milijuna, a pokrenut  je 19. veljače. Dodao je da je u samo nekoliko dana došlo više prijava od ukupnog iznosa natječaja.

Premijer je naglasio da je Vlada dosad uložila 7,6 milijardi kuna u aktivne mjere zapošljavanja.

"Oko 80 posto postojećih korisnika želi nastavak tih mjera i ministar rada Josip Aladrović stoga je poduzeo mjere kako bi se iznašlo dodatnih 200 milijuna kuna, dakle, da se ukupno iznađe 500 milijuna kuna", kazao je Plenković.

Time ćemo, istaknuo je, nastaviti osiguravati radna mjesta za 6.300 zaposlenih žena, kako bi za više od 30.000 krajnjih korisnika odnosno starijih sugrađana koji trebaju pomoć i skrb moglo osigurati da također imaju kvalitetan život.

Predsjednik Vlade izvijestio je i da je prema podacima Ministarstva uprave broj rođenih 2019. bio 36.553 što je više nego 2018. kada je bilo 35.905, dok je 2017. bilo rođeno 35.221. "Tu vidimo jedan pozitivan trend, no daleko je to od kompletnog anuliranja negativnog trenda", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade najavio da će se u 13 sati održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će se raspraviti dvije bitne teme, a to je stanje vezano uz koronavirus i pripreme za radnje koje treba poduzeti oko mogućeg migracijskog vala.



Pisane vijesti | Andrej Plenković