Predsjednica ne treba interpreta za svoje izjave. Nema nikakvih dilema da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom posjeta Varaždinu odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Upitan o aferi SMS, predsjednik Vlade je rekao da će se vidjeti što će biti dalje u tom procesu.

"Imate aferu u kojoj je su žrtve potpredsjednik vlade, državni odvjetnik i suci ustavnog suda. Nema zamjena teza, riječ je o izmišljanjima korespondencije koja je trebala utjecati na dva važna sudska procesa i destabilizirati političku i institucionalnu situaciju u Hrvatskoj", dodao je.

Predsjednica je sve sama pojasnila

U vezi s promjenom stava predsjednice Grabar-Kitarović oko pozdrava "Za dom spremni", premijer je kazao kako je predsjednica sve sama pojasnila i kako ne treba interpreta za svoje izjave.

Upitan smatra li da je moguće kako je postojao dogovor između predsjednice Grabar-Kitarović i srpskog predsjednika Aleksandar Vučića oko nespominjanja određenih događaja u javnosti, Plenković je odgovorio da ne smatra. 

"U ovoj cijeloj priči je važno ono što ona kaže, što se Hrvatske službene politike tiče, nema nikakvih dilema da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije Miloševićevog režima", ustvrdio je.

Dodao je da je Vlada prije nekoliko dana imala točku dnevnoga reda koja je opisivala koliko je Hrvatska stradala u Domovinskom ratu, koliko je ljudi poginulo, kolika je ratna šteta, koliko je godina trebalo da se iz državnog proračuna obnove kuće i stambeni fond.

Premijer je upitan hoće li Vlada podnijeti zakonodavne inicijative u smjeru zabrane korištenja pozdrava Za dom spremni, a s obzirom da preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću uvažavaju korištenje pozdrava u nekim iznimnim slučajevima. 

Kazao je da bi se preporuke trebale čitati točno kao što pišu.

"Nemojte interpretirati dokumente koji su vrlo pažljivo, precizno napisani od strane pravnika, politologa i povjesničara, s vrlo jasno definiranim okvirom osvrnuvši se na realnosti unatrag 30 godina. Te preporuke su vrlo korisne kada se gledaju kao dokument u cjelini", poručio je predsjednik Vlade.

Izvor: Vlada/Hina 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković