Predsjednica Vlade čestitala Dan antifašističke borbe

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske, Jadranka Kosor, čestitala je, u ime Vlade RH i svoje osobno, svim hrvatskim građankama i građanima Dan antifašističke borbe:

„Hrvatski je narod 22. lipnja 1941. godine organizirao prvu antifašističku postrojbu u porobljenoj Europi, prednjačeći tako u otporu fašističkoj pošasti na ovim prostorima.
Kao članica pobjedničke koalicije ugradili smo antifašizam u temelje hrvatske državnosti i danas spremno zaustavljamo svaki pokušaj njegove relativizacije i kompromitacije.


Hrvatski antifašizam bio je jači od svakog totalitarnog nasrtaja. Porazili smo pokušaje rehabilitacije ustaštva pod krinkom borbe za nezavisnost i stvorili hrvatsku državu, obranivši je u duhu solidarnosti, domoljublja i nepobitnih vrijednosti Domovinskog rata.

Prihvaćanje povijesne istine znači zrelost naroda i države, ali i upozorenje da se zlo fašističkog jednoumlja nikada ne smije ponoviti.

Hrvatska, kao buduća članica Europske unije, promiče načela slobode, demokracije, tolerancije, solidarnosti i odbacivanja svakog oblika ekstremizma i totalitarizma te se obvezuje na njihovo trajno potvrđivanje i afirmaciju.

Obilježavajući ovaj dan, izražavam najdublju počast svim žrtvama fašističkog i svakog drugog terora i iskazujem pijetet svima čiji su životi utkani u temelje hrvatske države.

Cijeneći povlasticu života u slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj, u ime Vlade Republike Hrvatske, svim građankama i građanima čestitam Dan antifašističke borbe.“



Pisane vijesti