Predsjednica Vlade izrazila sućut predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je izraze sućuti predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami u povodu smrti Richarda Holbrookea.

„Poštovani gospodine predsjedniče,

u ime Vlade Republike Hrvatske, hrvatskog naroda, kao i moje osobno ime, željela bih izraziti iskrenu sućut Vama i američkom narodu, u povodu smrti veleposlanika Richarda Holbrookea.

Duboko me rastužio ovaj tragičan gubitak. Veleposlanik Holbrooke bio je izvanredan diplomat, mirotvorac i posrednik, koji je stajao na čelu američkih diplomatskih napora u ostvarivanju mira i sigurnosti u najzahtjevnijim vremenima i mjestima. Gospodin Holbrooke bio je uistinu povijesna ličnost u našem dijelu Europe i ostat će zapamćen kao istinski zagovaratelj mira, između ostalog i kao jedan od ključnih tvoraca Daytonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je završio rat u Bosni i Hercegovini i koji je na mnoge načine postavio temelje za mir i stabilnost i budući prosperitet Jugoistočne Europe.

Smrt veleposlanika Holbrookea veliki je gubitak, ne samo za američki narod i diplomaciju, nego i za sve one koji teže miru, stabilnosti i demokraciji u svijetu. Iako je otišao prerano, uvjerena sam da će njegovo naslijeđe živjeti kroz mnoga desetljeća.

Molim Vas, primite izraze moje iskrene sućuti u ovoj tužnoj prigodi. Naše misli i molitve su uz obitelj veleposlanika Holbrookea kao i američki narod.“



Pisane vijesti