Predsjednica Vlade Kosor na 295. Sinjskoj alci

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_kosor_na_295_sinjskoj_alci.jpg

SINJ, 8. kolovoza 2010. (Hina) - U Alkarskim dvorima u Sinju danas je, u povodu 295. Sinjske alke, upriličen svečani prijem kojem su nazočili predsjednik Republike i pokrovitelj ove manifestacije Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Prijemu su, uz ostale, nazočili i potpredsjednik sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ministar znanosti Radovan Fuchs, član Predsjedništva BiH Željko Komšić te predstavnici diplomatskog zbora.

Domaćin prijema predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić predsjedniku Republike Josipoviću predao je prigodni dar.

Zahvalio je Vladi i premijerki Kosor na pomaganju u izgradnji novih Alkarskih dvora najavivši da bi izgradnja trebala biti završena 2015. godine kada se slavi 300 sinjska alka.

"Alkarski dvori će u punom sjaju zasjati na 300 sinjsku alku", kazao je Jukić. On je podsjetio da se sinjska alka organizira gotovo tri stoljeća u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. godine.

"Hrvatska katolička vojska je uz pomoć i zagovor Čudotvorne gospe sinjske pobjedila osmanlijskog neprijatelja", kazao je Jukić.

Josipović, Bebić i premijerka Kosor su danas zajedno posjetili i crkvu Čudotvorne gospe sinjske. Ispred lika Čudotvorne gospe sinjske dočekao ih je gvardijan fra Bože Vuleta, koji je kazao kako Čudotvorna gospa i Sinjska alka imaju golemu važnost za cetinsku krajinu.

Po riječima fra Bože Vulete Čudotvornoj gospi hodočaste na stotine tisuća ljudi među kojima ima i onih koji nisu katolici.

"Alka nije više vojna četa, nego kulturna igra koja nosi folklornu tradiciju našeg naroda", kazao je fra Bože. Naglasio je kako je se alka kroz povijest trčala i u drugim mjestima ali je preživjela samo u Sinju zbog, kako je kazao "spoja religijskog i tradicijskog".

"Mi Sinjani želimo da bude suradnički odnos između religioznog, svjetovnog pa i političkog", dodao je fra Bože Vuleta govoreći o Sinjskoj alci državnim čelnicima.



Pisane vijesti