Predsjednica Vlade Kosor s admiralom Stavridisom

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Europu admirala Jamesa G. Stavridisa.

Tom prigodom premijerka Kosor naglasila je da će Hrvatska kao ponosna članica NATO Saveza jednako snažno nastaviti davati svoj doprinos u očuvanju stabilnosti i mira. Hrvatska je ispunila strateški cilj ulaska u NATO, kazala je i dodala da sustavno podupiremo i naše susjede na njihovom euroatlantskom putu. U tom kontekstu premijerka Kosor istaknula je da se Hrvatska posebno zauzela kako bi Bosna i Hercegovina dobila Akcijski plan za članstvo u NATO-u. Govoreći o BiH rekla je da smatramo da će reforme koje ta država mora provesti biti značajne za stabilnost ovog dijela Europe.

Admiral Stavridis u potpunosti se složio sa svim što je predsjednica rekla, a posebno je govorio o ulozi hrvatskih vojnika unutar NATO Saveza. Zahvalio je na hrvatskom doprinosu u očuvanju svjetskoga mira i dodao da su hrvatski vojnici kvalitetni, profesionalni te da su svojim zalaganjem primjer drugima. Što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju, izrazio je potporu i dodao da Hrvatsku vidi kao 28. članicu.

Na sastanku se razgovaralo i o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnim misijama, a posebno o operacijama u Afganistanu. Admiral Stavridis pohvalio je i potporu koju RH daje susjednoj regiji Jugoistočne Europe.



Pisane vijesti