Predsjednica Vlade Kosor s predsjednikom Arapske Republike Egipat Hosnijem Mubarakom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_kosor_s_predsjednikom_arapske_republike_egipat_hosnijem_mubarakom.jpg

Drugog dana službenog posjeta Arapskoj Republici Egipat, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se s predsjednikom Hosnijem Mubarakom. U srdačnom i prijateljskom razgovoru, premijerka Kosor istaknula je da Hrvatska osobito cijeni ulogu Egipta u promicanju mira i stabilnosti u ovom dijelu svijeta.

Na sastanku se govorilo i o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje, a predsjednica Vlade izvijestila je predsjednika Mubaraka da je jučer, tijekom Hrvatsko-egipatskog poslovnog foruma, dvadesetak hrvatskih tvrtki dogovorilo suradnju s egipatskim partnerima. Upoznala ga je s mogućnostima koje u logističkom smislu pružaju hrvatske luke Rijeka i Ploče, kao otvorena vrata za egipatske proizvode prema zemljama Europske unije te srednje i istočne Europe. Također, razgovaralo se o mogućnostima izvoza hrvatskih proizvoda u Egipat, a premijerka Kosor predstavila je 30-ak investicijskih projekata važnih za Hrvatsku u području energetike, vodnog gospodarstva, turizma i prometne infrastrukture, ukupne vrijednosti oko 14 milijardi eura.

Iduće godine Hrvatska će završiti pregovore s Europskom unijom, a kao 28. članica snažno ćemo se zalagati za jačanje suradnje između Europske unije i Egipta, kazala je premijerka.

Odnosi između Hrvatske i Egipta u uzlaznoj su putanji, čemu je pridonio i lanjski posjet egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka našoj zemlji.



Pisane vijesti