Predsjednica Vlade Kosor s predsjednikom Republike Josipovićem

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_kosor_s_predsjednikom_republike_josipovicem.jpg

ZAGREB, 1. veljače 2011.(Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor usuglasili su se danas da će general pukovnik Drago Lovrić na dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH zamijeniti generala Josipa Lucića.

Predsjednik i premijerka o tome su izvijestili novinare nakon jednosatnog sastanka u Banskim dvorima, izrazivši zadovoljstvo što su brzo i bez ikakvih problema postigli dogovor.

Kosor je kazala da će Vlada u četvrtak i formalno predložiti Lovrića za novog načelnika Glavnog stožera te prijedlog uputiti u saborski Odbor za obranu, od kojega također očekuje "zeleno svjetlo" kako bi Lovrić bio imenovan već početkom idućeg tjedna.

Naglasila je da je Lovrić školovani časnik, sudionik Domovinskog rata, te da je njegovo iskustvo dokaz da će na kvalitetan način voditi Glavni stožer.

Resor obrane, poručila je premijerka, očekuje puno novih i važnih odluka, a imenovanje Lovrića, ustvrdila je, prva je od njih.

Josipović je naglasio kako se složio s Vladinim prijedlogom o imenovanju Lovrića, koji je jučer unaprijeđen u čin general pukovnika, a što je, istaknuo je, u okviru opće reforme Oružanih snaga.

Zahvalio je generalu Luciću, dosadašnjem načelniku Glavnog stožera, kao sudioniku Domovinskog rata od prvih dana koji je svojim dugogodišnjim predanim radom dao doprinos Oružanim snagama, posebno u prilagodbi NATO standardima i pomlađivanju vojske.

General Lucić ide na drugu dužnost o kojoj će javnost, dodao je Josipović, biti pravodobno izviještena.

Premijerka je istaknula i da se s predsjednikom države suglasila o nužnosti što skorijeg završetka istrage oko pada dvaju MIG-ova te da istražno povjerenstvo što prije izvijesti javnost o rezultatima istrage. "Potičemo apsolutnu transparentnost i da istraga završi što prije", poručila je.

I Josipović i Kosor upoznati su s revizijskim izvješćem o poslovanju Ministarstva obrane u 2009., u kojemu je upozoreno na niz nepravilnosti, a koje je, istaknuli su, nužno što prije otkloniti te u tom smislu slijediti upute Državnog ureda za reviziju.

Upitani jesu li znali da, kako su to objavili mediji, hrvatski vojnici u Afganistanu sudjeluju u borbenim akcijama, oboje su ustvrdili kako je ta azijska zemlja zahvaćena ratom, te da stoga nije čudno da se u borbenim djelovanjima nađu i hrvatski vojnici.

"Svima, hrvatskoj javnosti potpuno je jasno da to nisu akcije bez rizika", poručio je Josipović, naglasivši kako svima treba biti jasno da to što naši vojnici u Afganistanu djeluju kao instruktori tamošnje vojske i policije ne znači da su "u učionici".

Zato su, naglasio je, i na najbolji način obučeni i opremljeni, u čemu vidi i razlog što u hrvatskom kontingentu u Afganistanu nije bilo žrtava.

Istoga je stava i premijerka Kosor, istaknuvši da su vojnici maksimalno opremljeni i obučeni te informirani o svemu što ih čeka u misiji, "pa i da odlaze u zemlju u kojoj je opasno živjeti".



Pisane vijesti