Predsjednica Vlade na humanitarnoj utrci Terry Fox Run

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_humanitarnoj_utrci_terry_fox_run.jpg

ZAGREB, 20. rujna 2009. (Hina) - Na Jarunu je danas održana tradicionalna humanitarna utrka Terry Fox Run 2009., kojoj je cilj prikupiti sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoći oboljelima od te opake bolesti.

Donaciju će ove godine primiti Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, za unapređenje liječenja raka dojke i jajnika kod žena kod kojih postoji nasljedna sklonost toj bolesti.

Više od pet tisuća građana te osobe iz javnog života, danas su trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom biciklom oko jarunskog jezera sudjelovali u humanitarnoj utrci Terry Fox Run, koja nema natjecateljski karakter.

Okupljene na Jarunu pozdravili su kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin, predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga te uime Grada Zagreba Zdravko Ćokić.

Humanitarnu utrku Terry Fox Run svojim dolaskom poduprli su i premijerka Jadranka Kosor u društvu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa, te supruga predsjednika Republike Milka Mesić.

Znak za početak trke dao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem.

U sklopu prigodnog zabavnog programa na Jarunu su se mogli kupiti kanadski specijaliteti, kao što su kanadske palačinke, majice s vizualom akcije i slično.

Također pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400, do kraja listopada građani mogu donirati 4 kune za tu humanitarnu akciju.

Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju među ostalima organizira kanadske Veleposlanstvo u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, održava se po deseti puta, a tijekom proteklih devet akcija prikupljeno je više od 3 milijuna kuna.

Utrka se svake godine trči u čast mladića Terryja Foxa, koji je oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje 1980. godine krenuo je u utrku po Kanadi, koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku nije dovršio, jer je umro u 22. godini. U njegovu čast, obitelj je odlučila nastaviti tradiciju, te je pokrenula akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka, koja se održava svake godine u kanadskim gradovima.

U organizaciji kanadskih Veleposlanstava akcija se organizira i u 67 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska.



Pisane vijesti