Predsjednica Vlade na Konferenciji Zajednice povratnika Hrvatske

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_konferenciji_zajednice_povratnika_hrvatske.jpg

ZAGREB, 31. listopada 2009. (Hina) - Sudionici 15. konferencije Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) danas su uputili apel Vladi da učini maksimalni napor kako bi se na područjima posebne državne skrbi oživjelo gospodarstvo i potaklo zapošljavanje, posebice mladih i obrazovanih ljudi.



Također zahtjevaju da Vlada nacrt zakona o naknadi ratne štete koju su pretrpjeli hrvatski prognanici zbog agresije na Hrvatsku što prije uputi u saborsku proceduru.

Predsjednik ZPH-a Josip Kompanović rekao je da je završen proces povratka prognanika te je naglasio važnost rješavanja pitanja obnove gospodarstva i zapošljavanja na području posebne državne skrbi (PPDS). Uz to, od Vlade je zatražio da se u proračunu za iduću godinu osiguraju sredstva za plaćanje putnih karata učenicima i studentima na području PPDS-a.

Upozorio je i na problem popisa birača na tim prostorima, jer u popisima birača "ima više ljudi nego što na tim prostorima ima stanovnika", a što utječe i na rezultate lokalnih izbora te mjenja "sliku vlasti".

Stoga ZPH u zaključcima konferencije od Vlade i Sabora traži izmjene i dopune Zakona o prebivalištu kojim bi se uredio način brisanja iz prebivališta građana za koje se na nedvojben način utvrdi da su trajno napustili ta područja.

Upozoravajući da je proces razminiranja spor i da je još uvijek 180 kvadratnih kilometara nerazminiranih prostora ZPH smatra kako se treba pojačati pristisak prema svim sudionicima u financiranju razminiranja i odgovarajućim predpristupnim fondovima, kako bi se osigurala dostatna sredstva da se Hrvatska što prije potpuno očisti od mina.

Uz to, ZPH je podržala predloženu Strategiju regionalnog razvoja koju je izradilo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, ali se oštro protivi smanjivanju do sada stečenih prava koje hrvatskim povratnicima pruža Zakon o PPDS-u.

Pokroviteljica Konferencije, predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je kako prognanici nikad nisu gubili nadu i vjeru da se neće vratiti u svoje domove. Dodala je kako su iz prognaničkih smještaja, ma gdje bili, uvijek čuvali ideju vlastitog doma i ideju povratka.

Ako smo sve to prevladali, prevladat ćemo i ova teška vremena krize i recesije, rekla je Kosor.



Pisane vijesti