Predsjednica Vlade na Konferenciji „Žene – lideri u politici“

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_konferenciji_zene_lideri_u_politici.jpg

ZAGREB, 29. siječnja 2010. (Hina) - Uloga žena u politici ima posebnu težinu kao pokazatelj stalnog razvoja demokracije, izjavila je u petak u Zagrebu hrvatska premijerka Jadranka Kosor otvarajući konferenciju "Žene - lideri u politici".

"Uloga žena u politici ima posebnu težinu kao pokazatelj stalnog razvoja naše demokracije. U tom smislu moramo neprekidno i stalno napredovati", rekla je Kosor.

Konferenciju su organizirali Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Zaklada Konrad Adenauer i Media servis, a njezinu održavanju pomoglo je i nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

Premijerka je u svom govoru kazala da je u svemu što je radila nastojala pridonijeti postizanju toga da žene ravnopravno participiraju u apsolutno svim poslovima. "Mi danas u Hrvatskoj imamo dobru situaciju u nekim područjima života što se tiču zastupljenosti žena", kazala je, ali upozorila na probleme među kojima je taj da su žene manje plaćene od muškaraca te da prilikom razgovora za posao poslodavac ne pita muškarce namjeravaju li imati djecu i kada.

Ravnopravnost spolova, kazala je, jedna je od najvećih vrednota hrvatskog Ustava i te vrijednosti su pretočene u razne zakone, između ostalih i u zakon koji vrlo jasno propisuje da se u trećem izbornom razdoblju mora dosegnuti najmanje 40 posto zastupljenosti žena, od lokalne do državne, rekla je Kosor.

Podsjetila je da ove godine Europa slavi 60. godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije i početka europskih integracija. "Na tom početku, prije 60 godina, na čelu niti jedne europske države nije bila žena, a danas nas ima osam predsjednica država ili vlada", kazala je.

Govoreći o moćnim ženama europske politike Kosor je spomenula njemačku kancelarku Angelu Merkel s kojom će sastati tijekom svog službenog posjeta Berlinu 3. veljače. Kosor je poručila ženama, posebice onima koje su na početku svoje političke karijere, da se moraju same izboriti, ali da se ne boje. Istaknula da je ženska potpora važna te da bi "žene katkada trebale i više i iskrenije podupirati žene".

"Činjenica je da se često u žene u političkom životu sumnja, i sumnja se u njihovu sposobnost, ali poruka je - nemojte se obeshrabriti ni kada vas nazivaju zapisničarkom i kuharicom, i kad vas nazivaju čuvaricom ognjišta i kad vas nazivaju Suzanom. Nemojte se obeshrabriti, sve je to prolazno, nasmijete se i krenite dalje", zaključila je.

Predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta i predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke Doris Pack rekla je u svom govoru da žene u politici za razliku od muškaraca bolje prepoznaju važnost odgoja i obrazovanja za budućnost, pronalaze pragmatičnija rješenja i ciljeve ostvaruju zaobilaznim putem.

"Žene nemaju straha od vizija, a ako nemate viziju živite od danas do sutra", dodala je Pack. Istaknula je da svim ženama uzor može biti njemačka kancelarka koja je svjesna moći koju ima, ali pažljivo promišlja svoje odluke te nije pretenciozna, tašta i samouvjerena.

"Slična načela i postupke ima i vaša predsjednica vlade koja Hrvatskoj daje novo krasno lice. Čestitam vam na njoj", rekla je Pack.



Pisane vijesti