Predsjednica Vlade na proslavi 125. obljetnice Belišća d.d.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_proslavi_125_obljetnice_belisca_d_d.jpg

OSIJEK,4. prosinca, 2009.(Hina) - Svečanošću u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku danas je proslavljena 125. obljetnica Belišća d.d. na kojoj je bila i premijerka Jadranka Kosor, koja je rekla kako je na proslavu tvrtke koja je primjer uspješnog poslovanja došla sa suradnicima u najjačem sastavu, kao priznanje radnim uspjesima i svim ljudima koji su proteklih 125 godina "tkali prekrasnu priču o uspješnosti, lojalnosti i odanosti".

Upravo takva priča, istaknula je Kosor, dodatni je motiv vladi za daljnje mjere prema gospodarskom oporavku, koji je osnovni cilj, te očuvanje svakog radnog mjesta.

Predsjednik uprave Belišća d.d. Vladimir Jerbić podsjetio je da je tu tvrtku prije 125 godina utemeljio bogati industrijalac Salamom Gutman, koji je u tadašnjim okvirima izgradio najveću pilanu koja je za sirovinu rabila slavonski hrast. Uz nju se, kako je rekao, "razvijala i proizvodnja tanina, bačava, parketa i ugljena, a zajedno je stasavalo i Belišće".

Unazad 50 godina Belišće d.d. počelo je proizvoditi celulozu i ambalažni papir, a danas je to vodeća kompanija u toj djelatnosti u jugoistočnoj Europi. Posebno je važno, ocijenio je, što je uspjeh tvrtke od početka bio temeljen na ljudima, znanju, toleranciji i optimizmu, "koji je pokretač ekonomije".

Belišće d.d. u Domovinskom ratu pretrpjelo je veliku štetu, a samo je, rekao je Jerbić, "direktna šteta iznosila 55 milijuna eura. Dodao je kako je "najveća tuga što je tijekom rata uglavnom u tvorničkome krugu poginuo 21 radnik".

"Cilj nam je" osigurati siguran posao za 1072 radnika Belišća, rekao je, ustvrdivši da "2009. godina nije bila lagana za poslovanje" te da će se recesija zasigurno osjećati i 2010. godine, no to ne smije biti razlog za odustajanje od novih ideja i poslovnih uspjeha. "Samo šest posto osnovanih firmi doživi sto godina, a mi danas slavimo 125. obljetnicu, što je uistinu vrijedan i rijedak jubilej", istaknuo je Jerbić.

Premijerka Jadranka Kosor je rekla kako s posebnim zadovoljstvom može reći da se mali pomaci gospodarskog oporavka naslućuju te da smo se uspjeli "odlijepiti od dna" jer podatak o usporavanju pada BDP-a govori da smo se polako počeli penjati prema površini. "Predstoji dodatno ulaganje i energije i znanja i pozivamo sve koji znaju i mogu da pomognu u prevladavanju krize u kojoj se nalazimo", rekla je premijerka.

Optimističnim je ocijenila i tijek prilagodbe zakonskih akata s pravnim stečevinama Europske unije te je najavila daljnju borbu protiv korupcije na svim razinama i "bez izuzetaka".

Najavila je "još snažniji rad na rušenju birokratskih barijera kako bi se olakšali putovi investiranja i ulaganja u prave razvojne projekte", ističući pritom da vlada posebno podupire rad maloga i srednjeg poduzetništva.

Nakon govora predsjednice vlade predsjednik uprave Belišća Vladimir Jerbić predao joj je buket cvijeća te zahvalio što je uvela "novu kulturu ponašanja i optimizma u hrvatskoj politici" te što se sa smiješkom i energijom hvata u koštac s ozbiljnim problemima, među ostalim, i s korupcijom.

Na proslavi 125. obljetnice Belišća d.d., uz mnoge gospodarstvenike, bili su nazočni i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, potpredsjednik vlade Božidar Pankretić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.



Pisane vijesti