Predsjednica Vlade na sastanku o šumarstvu i drvno-prerađivačkoj industriji

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor održala je danas u Banskim dvorima radni sastanak u vezi problematike šumarstva i drvno-prerađivačke industrije s predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvoHrvatskog zavoda za zapošljavanjpredstavnicima Hrvatskih šumresornih sektora Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavackao i predstavnicima Samostalnog sindikata drvne i papirne industrije Hrvatske te Hrvatskog sindikata šumarstva.

Predsjednica Vlade naglasila je da će Vlada Republike Hrvatske učiniti sve kako bi se pružila potpora gospodarstvu u prevladavanju postojeće krize.

Sudionici sastanka iznijeli su teškoće u kojima se nalazi hrvatska drvna industrija koje su dijelom uzrokovane globalnom gospodarskom krizom te njenim utjecajima na hrvatsko tržište. Rečeno je da je hrvatska drvna industrija izvozno orijentirana gospodarska grana, te da su unatoč krizi mnogi hrvatski drvni proizvođači zadržali poziciju na svjetskom tržištu. Upozorili su na probleme izvoznih cijena, tečaja kune i znatnog pada potražnje na domaćem tržištu što je uvjetovalo smanjenje proizvodnje i do 40 posto, povećanje zaliha i znatno manju zaposlenost kapaciteta. Istaknuto je također kako su Hrvatske šume u ovoj godini, paketom mjera vrijednim oko 160 milijuna kuna pomogle domaćoj drvnoj industriji ali unatoč tome drvoprerađivači trebaju i nove poticaje za oživljavanje proizvodnje. Stoga je na sastanku predloženo niz mjera i aktivnosti za saniranje trenutnog stanja i izlazak iz krize.

Zaključeno je da će se u siječnju 2010. godine osnovati Sektorsko vijeće za djelatnost šumarstva i drvoprerađivačke industrije kao zajedničko tijelo za kontinuirano razmatranje i usuglašavanje najvažnijih tema za šumarstvo i drvoprerađivačku industriju.

Do tog roka potrebno je žurno pripremiti detaljniju analizu stanja u području šumarstva i drvoprerađivačke industrije, prezentirati osnovne pokazatelje poslovanja pojedinih društava te odrediti pojedine mjere koje se predlažu za poboljšanje stanja.

Potrebno je iskazati koristi koje se očekuju od pojedinih mjera i njihove troškove te utvrditi rezultate potpora koje su drvnoj industriji u proteklom razdoblju odobrene od strane Hrvatskih šuma te u vezi s tim predložiti novi koncept korištenja potpora ili rješavanja problema u pojedinim trgovačkim društvima.

Predloženo je da će Vlada Republike Hrvatske u jednoj od svojih narednih sjednica donijeti zaključak s preporukom Hrvatskim šumama za provedbu postupka i utvrđivanja načina prodaje šumske biomase putem javnog natječaja u kojem će se utvrditi mogućnost sklapanja višegodišnjih ugovora.

Sudionici sastanka dogovorili su da se nastavi provedba dosadašnjih interventnih mjera kojima su Hrvatske šume osigurale povoljnije uvjete nabave sirovine proizvođačima koji su istovremeno osigurali uredno podmirivanje svojih obveza.

Podupire se također žurna provedba programa restrukturiranja Hrvatskih šuma u cilju osiguranja odgovarajuće profitabilnosti i efikasnosti u poslovanju a temeljem čega će se stvoriti preduvjeti za učinkovito gospodarenje šumama i daljnji razvoj domaće drvoprerađivačke industrije.

Predsjednica Vlade Kosor podržala je napore drvoprerađivača u borbi za svako radno mjesto te naglasila kako je ovo još jedan u nizu uspješnih sastanaka s ciljem učinkovite potpore domaćem gospodarstvu.



Pisane vijesti