Predsjednica Vlade na svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_svecanoj_sjednici_hrvatske_vatrogasne_zajednice.jpg

KARLOVAC, 4. svibnja 2011. (Hina) - Današnjom svečanom skupštinom Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) u Gradskom kazalištu "Zorin dom" u Karlovcu proslavljena je 135. obljetnica organiziranoga vatrogastva, Dan vatrogastva i nebeskog zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana.

Predsjednik HVZ-a Ante Sanader uručio je predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor spomenicu za doprinos razvoju vatrogastva, a zatim je premijerka 22-ojici vatrogasaca uručila povelje i priznanja za životno djelo i povelje s likom Jure Deželića i likom Mirka Kolarića, utemeljitelja Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, kako se tada zvala ta organizacija.

Priznanja za najbolji pothvat u 2010. godini dobila su trojica vatrogasaca - zlatno Damir Obrstar, srebrno Sebastijan Matejaš i brončano Zlatko Janković, sva trojica za spašavanje unesrećenih ljudi iz vodene bujice tijekom poplava i iz rijeka nakon prometnih nesreća. Priznanje za sudjelovanje u izgradnji spomen-parka poginulim vatrogascima na Kornatu dobilo je sedam pojedinaca te četiri dobrovoljna vatrogasna društva - iz Paga, Kolana, Poljane i Luna.

Jadranki Kosor uručen je prvi primjerak dokumentarnog filma o izgradnji toga spomen-parka, a dobit će ga, rečeno je, svih 3000 sudionika.

Hrvatska vatrogasna zajednica je sljednica Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, osnovane 1876., koju je činilo 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Varaždina, Siska, Otočca, Ludbrega, Zagreba, Karlovca, Gradiške i drugih mjesta.

Danas Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, kako je rekao Ante Sanader, čini 60 tisuća operativnih vatrogasaca, što je čini najvažnijom operativnom snagom u sustavu zaštite i spašavanja.

Također je rekao da je hrvatsko vatrogastvo najbolje organizirano u ovom dijelu Europe te da su kroz povijest upravo dobrovoljna vatrogasna društva kroz ukupan društveni rad čuvala i hrvatski identitet.

Na proslavi su bili ministri Tomislav Karamarko i Branko Bačić, karlovački župan Ivan Vučić, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske te počasni predsjednici HVZ-a Franjo Gregurić i Teodor Fricki.



Pisane vijesti