Predsjednica Vlade na svečanosti proslave rođendana japanskoga cara

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_svecanosti_proslave_rodendana_japanskoga_cara.jpg

ZAGREB, 10. prosinca 2009. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijerka Jadranka Kosor svečano su u četvrtak u Zagrebu obilježili proslavu rođendana japanskoga cara zajedničkim otvaranjem bačvice sakea drvenim maljem.

Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj na čelu s veleposlanikom Yoshiom Tamurom organiziralo je tu proslavu u povodu rođendana japanskog cara Akihita te dvadesete godišnjice njegova ustoličenja.

Veleposlanik Tamura je prilikom otvaranja svečanosti s počasnim gostima ceremonijalno otvorio bačvu sakea, a u japanskoj se tradiciji taj se događaj naziva "kagamibiraki" što znači "otvaranje zrcala", a otvaranjem zrcala moli se za zdrav i sretan život.

Mesić i Kosor u prigodnim su govorima izrazili zadovoljstvo hrvatsko-japanskim odnosima. Zahvalili su Japanu na svesrdnoj pomoći koju pruža, između ostaloga i u razminiranju Hrvatske, te pozvali japanske turiste da nastave posjećivati Hrvatsku.

Stjepan Mesić izrazio je želju da i njegov nasljednik na mjestu hrvatskoga predsjednika nastavi njegovati tako prijateljske odnose s Japanom.

Nekoliko stotina gostiju u hotelu Westinu, članovi diplomatskog zbora u Hrvatskoj i ugledni članovi hrvatskoga društva, imali su priliku vidjeti izložene proizvode japanskih tvrtka koje svoja predstavništva imaju u Hrvatskoj te hrvatskih tvrtka koje izvoze u Japan.



Pisane vijesti