Predsjednica Vlade: nastavljamo raditi i nakon dovršenja pregovora

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_nastavljamo_raditi_i_nakon_dovrsenja_pregovora.jpg

DUBROVNIK, 17. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska vlada će i nakon završetka pregovora nastaviti predano raditi na integraciji u EU, izjavila je u utorak hrvatska premijerka Jadranka Kosor obraćajući se sudionicima 13. sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU u Dubrovniku.

"Nakon što završimo pregovore i dalje ćemo predano raditi, jer slijedi potpisivanje ugovora pa referendum i važno je biti spreman za posao koji nas čeka", naglasila je dodajući kako će Hrvatska biti dobar i pouzdan partner kao 28. članica EU.

"Nastavit ćemo proces u kojem smo donosili teške odluke i u čemu smo uspjeli i napravili dobar posao", kazala je predsjednica hrvatske vlade ističući da je Hrvatska napravila puno posla u borbi protiv korupcije i kriminala, na način da ta borba bude bez ograničenja, bez obzira na to o kome se radi.

Naglasila je kako su državna tijela u borbi protiv kriminala i korupcije potpuno neovisna što je iznimno važan iskorak. "Poglavlje 23 bilo je teško i osjetljivo i kroz njega je trebalo provesti brojne refome...a puno posla napravili smo i u području procesuiranja ratnih zločina", kazala je.

Kosor je podsjetila kako je na čelo hrvatske vlade došla 2009. godine u trenutku kada je bilo zatvoreno samo 5 poglavlja te kako je trebalo riješiti temeljni problem, odnosno deblokirati pregovore, u čemu se uspjelo. Hrvatska je pokazala da se zna ponašati europski i sada ima 30 zatvorenih poglavlja, kazala je premijerka i dodala: "Morali smo ispuniti 120 mjerila, a svako znači reformu i promjene i taj posao nije bilo lako obaviti".

Zajednički parlamentarni odbor RH-EU, koji je danas završio svoj dvodnevni skup, pohvalio je napredak Hrvatske u ispunjavanju i primjeni reformi koje su potrebne za članstvo te izrazio uvjerenost da bi pristupni pregovori trebali biti zaključeni do kraja lipnja.



Pisane vijesti