Predsjednica Vlade o ekonomskoj politici u 2010. godini

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_o_ekonomskoj_politici_u_2010_godini.jpg

OPATIJA, 11. studenog 2009. (Hina) - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas u Opatiji na 17. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista da se slijedeće godine može očekivati stabiliziranje gospodarstva u zemlji te početak laganog rasta.

Na Vladi bi se sljedeći tjedan trebao naći prijedlog proračuna za sljedeću godinu, najavila je premijerka napominjući da će se u proračunu osigurati ravnoteža poticanja gospodarstva i očuvanja socijalne pravednosti.

Za 2010. godinu najavila je nastavak štednje, uključujući strožu kontrolu javnih rashoda.

Predsjednica Vlade istaknula je i pokretanje projekta objedinjavanja javne nabave, puno funkcioniranje sustava osobnog identifikacijskog broja u prvoj polovici godine, te izradu plana ograničenja razine parafiskalnih nameta, pri čemu je spomenula i komorske doprinose.

Kosor je također rekla i kako se razmišlja o dodatnim restrikcijama povlaštenih mirovina.

Kazala je i kako se u suradnji i poslovnih banaka priprema pokretanje projekta stanogradnje, odnosno prodaje stanova, ali da je još rano za iznošenje detalja o tome.

Pokrenut je i proces smanjenja broja jedinica lokalne samouprave što će se obaviti po jasnim i čvrstim kriterijima, uključujući i načine financiranja i povijesne važnosti jedinica, rekla je Kosor koja očekuje i prepreke na političkoj razini u zahtjevima da se pojedine jedinice izuzmu od ukidanja.

U ovom slučaju, kao i u projektu reforme državne uprave koji je u pripremi, poželjno je dosizanje političkog konsenzusa, poručila je pritom premijerka.

Svi dužnici će državi morati vratiti dugove i pritom nećemo imati milosti, poručila je također.

Predsjednica Vlade očekuje i daljnje smanjenje mase plaća u javnim poduzećima te provedbu planova štednje u njima.

Neki su ispunili planove u potpunosti, a neki samo 30 posto. Oni koji ne mogu provesti planove do kraja godine, morat ćemo im se zahvaliti, kazala je.

Nadzorni odbori u javnim poduzećima birat će se temeljem javnih natječaja, a provest će se i reforma sustava gospodarskih komora, najavila je premijerka.

Vlada će djelovati na stvaranju pozitivnog poslovnog okružja uklanjajući barijere u poslovanju, ali i djelovati na ograničavanju državnih potpora, istaknula je Kosor koja je u svom govoru na savjetovanju "Ekonomska politika Hrvatske 2010." naglasila i značaj borbe protiv korupcije na svim razinama.

Kosor je rekla da ni slijedeće godine neće biti podijele besplatnih udžbenika ističući da će u novom zakonu o udžbenicima biti uvedeno pravilo da udžbenici vrijede po četiri godine.



Pisane vijesti