Predsjednica Vlade otvorila "Ambientu"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_ambientu.jpg

ZAGREB, 13. listopada 2009. (Hina) - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas je otvoren 36. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta" na kojoj se do 18. listopada predstavlja više od 500 izlagača.

Otvarajući Ambientu predsjednica Vlade Jadranka Kosor je istaknula kako je ovaj sajam prilika da se pokažu nastojanja tvrtki da i u teškim vremenima idu naprijed i otvaraju novi prostor za godine koje dolaze.

Drvna industrija, kazala je premijerka Kosor, ima strateško značenje i visoki prioritet u ekonomskoj politici Hrvatske, riječ je o grani koja ima perspektivu i Vlada će joj i dalje pružati financijski i zakonodavni okvir podrške.

Zadnjih godina drvna industrija ostvaruje trendove rasta, a najbolji rezultati ostvareni su 2008. kada je izvoz povećan 5 posto prema godini ranije, prihodi 9 posto, a broj zaposlenih 3 posto, rekla je Kosor.

Podsjetila je i kako je Vlada u svojim antirecesijskim mjerama osigurala dodatna sredstva za drvnu industriju - 156 milijuna kuna bespovratnih sredstava u tri godine.

Kosor je istaknula kako današnja kriza utječe na optimizam, no ona bi trebala biti i izazov, poticati na donošenje novih odluka, na izvrsnost, a poduzetnici će u tome imati potporu Vlade.

Predložila je i da se u skorije vrijeme u Vladi s resornim ministrima i predstavnicima drvno-prerađivačkog sektora održi sastanak na temu poticaja i razvoja drvno-prerađivačke industrije.

Direktorica ZV-a Katja Luka Kovačić je istaknula kako je drvna industrija snažan i važan čimbenik stabilnosti i izvoza.

U drvnoj industriji zaposleno je više od 30 tisuća ljudi, a u razdoblju od 2004. do prošle godine ta industrija bilježi stalan rast izvoza koji je lani dosegnuo gotovo milijardu američkih dolara.

No, stanje je u ovoj godini, zbog ekonomske krize, nešto drugačije, kazala je Kovačić napominjući kako je u drvnoj industriji izgubljeno gotovo šest tisuća radnih mjesta, a izvoz je u prvih osam mjeseci smanjen za 32 posto.

Izrazila je nadu da je to samo prolazni nepovoljan trend te naglasila kako su poticanje finalne proizvodnje, dizajn i marketing nužni za razvoj te grane.

Ovogodišnja Ambienta okupila je 521 izlagača, od čega njih 273 iz inozemstva iz 24 zemlje svijeta.



Pisane vijesti