Predsjednica Vlade otvorila postrojenje za proizvodnju polietilena

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_postrojenje_za_proizvodnju_polietilena.jpg

OMIŠALJ, 19. siječnja 2010. (Hina) - Postrojenje za proizvodnju poboljšanog polietilena niske gustoće otvoreno je danas u nazočnosti predsjednice Vlade Jadranke Kosor u DINA Petrokemiji kod Omišlja na otoku Krku.

Predsjednik Upravnog odbora DINA Petrokemije Zdenko Belošević je kazao da će ovaj projekt, vrijedan 18 milijuna eura, omogućiti povećanje kapaciteta proizvodnje sa 70.000 na 90.000 tona godišnje.

Belošević je najavio pokretanje moderniziranog postrojenja za proizvodnju vinilklorid monomera u travnju, a završetak cijelog investicijskog ciklusa, koji uključuje ova dva projekta i još nekoliko drugih vezanih uz modernizaciju i povećanje proizvodnje, ukupne vrijednosti oko 100 milijuna eura, očekuje se sredinom 2011. godine.

Nakon toga u DINA Petrokemiji proizvodit će se godišnje 500.000 tona polimernih materijala, vrijednosti oko 400 milijuna eura, gotovo u potpunosti namijenjenih izvozu, kazao je Belošević.

Osuvremenjivanje i povećanje danas otvorenih postrojenja obavila je multinacionalna tvrtka Lyondell - Basell, a poslove inženjeringa obavila je američka projektantska tvrtka ECI.

Premijerka Jadranka Kosor je kazala da Vlada podupire sve tvrtke koje u ovim teškim vremenima pronalaze načine kako savladati krizu, koje čuvaju radna mjesta, otvaraju nova i orijentirana su izvozu.

Ocijenila je da je danas otvoreni projekt uspješan za sadašnjost otoka i Hrvatske, ali i za budućnost.

Premijerka Kosor je istaknula da Vlada pomaže gospodarstvu i pokretanjem fondova za gospodarsku suradnju. Njima će se otvoriti novi horizonti i nova vrata za tvrtke koje imaju perspektivu, koje čuvaju radna mjesta i izvoze, kazala je Kosor.

Otvaranju postrojenja uz premijerku Kosor bili su nazočni potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker te ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, a dočekao ih je većinski vlasnik tvrtke DIOKI, koja upravlja DINA Petrokemijom, Robert Ježić.



Pisane vijesti

Dokumenti