Predsjednica Vlade otvorila radove na projektu navodnjavanja u Kapincima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_radove_na_projektu_navodnjavanja_u_kapincima.jpg

KAPINCI , 21. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Kapincima u blizini Virovitice radove na najvećemu pilot-projektu navodnjavanja u Hrvatskoj Kapinci–Vaška, čija je vrijednost oko 70 milijuna kuna.

Izgradnju sustava financira Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva s 80 posto te Virovitičko-podravska županija s 20 posto. Sustavom će se navodnjavati 1280 hektara plodne zemlje uz Dravu, izgradit će ga Hrvatske vode i za dvije godine, kao je planirano, predati obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima.

Otvarajući radove, predsjednica vlade Jadranka Kosor naglasila je da Hrvatska u Europsku uniju želi ući gospodarski osnažena, a jedan od načina za to, kako je rekla, jest i jačanje poljoprivrede.

Istaknula je da je izgradnja sustava navodnjavanja Kapinci–Vaška, kojim, naglasila je, vlada jasno pokazuje da se opredijelila za provedbu nacionalnog programa navodnjavanja, iznimno važna za cijelo hrvatsko gospodarstvo.

U Hrvatskoj je više od 600.000 hektara obradivih površina koje je moguće navodnjavati, istaknula je i dodala da će se izgradnjom sustava za navodnjavanje "stvoriti i dodatne mogućnosti za poljoprivredne proizvođače te omogućiti jačanje hrvatskoga turističkog brenda jer će voće i povrće proizvedeno uz pomoć navodnjavanja isti dan kad je ubrano biti ponuđeno turistima na Jadranu".

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić istaknuo je da će sustav navodnjavanja Kapinci–Vaška biti znatan zamah prema poljoprivrednome i gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije te da će promijeniti tradicionalni način proizvodnje nudeći orijentaciju na visokodohodovne poljoprivredne kulture poput voća i povrća.



Pisane vijesti