Predsjednica Vlade porinula tanker u brodogradilištu 3. MAJ

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_porinula_tanker_u_brodogradilistu_3_maj.jpg

RIJEKA, 22. prosinca 2010. (Hina) - Tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija za naručitelja Tankersku plovidbu iz Zadra porinut je danas u brodogradilištu "3. maj" u Rijeci, a kuma brodu bila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Brod, nazvan "Velebit", duljine je 195 i širine 32 metra, nosivosti je 50.800 tona, a pokreće ga motor snage 9650 kW.

To je drugi od četiri istovjetna broda koja se grade u "3. maju" za hrvatske naručitelje. Prvi u nizu je bio brod Pomer izgrađen za pulsku Uljanik plovidbu.

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo ponudom kumstva brodu. Kazala je da je gradnja ovog tankera rezultat vladina programa, te da je nakon ugovaranja i osiguranja financija ostvarena i proizvodnja značajna za brodogradilište i kooperante.

Istaknula je kako Vlada i dalje ustrajno nastavlja raditi na projektu zatvaranja Poglavlja 8 (tržišno natjecanje gdje je uključena brodogradnja), te cjelokupnih pregovora za ulazak u EU, izrazivši uvjerenje da će oba postupka biti uspješno završena.

Predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Ive Mustać izrazio je nadu da ovim poslom započinje razdoblje suradnje ove kompanije i riječkog brodogradilišta.

Nakon porinuća položena je kobilica za treći tanker u nizu od četiri za domaće naručitelje, a riječ je o drugom brodu za Uljanik plovidbu.



Pisane vijesti