Predsjednica Vlade posjetila dječju bolnicu u Gornjoj Bistri

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_posjetila_djecju_bolnicu_u_gornjoj_bistri.jpg

GORNJA BISTRA, 25. travnja 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je, na Uskrsni ponedjeljak, tradicionalno posjetila i darivala djecu u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

U bolnici je trenutačno 110 djece, koliki je i smještajni kapacitet bolnice.

Jadranka Kosor i njeni suradnici su djeci donijeli posteljinu, a premijerka je svojoj prijateljici, 26-godišnjoj Nini, darovala trenirku. Nina uvijek sama nešto poželi za Uskrs i Božić, a ove godine je za Uskrs poželjela trenirku, rekla je Kosor. Nina je premijerki za Uskrs darovala čestitku i crveni balon u obliku srca.

Premijerka je istaknula da ta djeca prije svega trebaju "more ljubavi". "Tu ljubav trebamo donositi i pokazivati", rekla je i dodala da "djeca i sjajno osoblje koje se o njima brine podsjećaju na to što je stvarni život".

Preporučila je svima da dođu djeci u Bistru, osobito je pozvala mlade volontere iz Hrvatske. Rekla je da uvijek mladi Talijani dolaze u ovu bolnicu, pa bi voljela vidjeti više hrvatskih srednjoškolaca i studenta, istaknuvši kako je neusporedivo "bogatstvo koje se ovdje zaradi, u druženju s djecom, prijateljstvu s njima i učenju".

Uspjeli smo zajedno senzibilizirati i druge da dođu u Bistru, da se upoznaju sa životom djece, s problemima, a mislim da smo sve ove godine uspjeli zajedno i u onom najvažnijem - a to je podizati standard u ovoj bolnici, rekla je premijerka Kosor.

Na pitanje novinara je li u planu još jedna takva bolnica, odgovorila je da smatra da takva vrsta skrbi treba biti prioritet svake vlade.

Ravnatelj bolnice Ivan-Željko Weiss izrazio je veliko zadovoljstvo što je premijerka ponovno došla, napomenuvši kako ona već desetak godina posjećuje djecu u bolnici u povodu Uskrsa i Božića.

O djeci brine 93 zaposlenih, od toga šest liječnika i 37 medicinskih sestara. S djecom je trenutno i 12-ero mladih volontera iz Italije, koji se svaki tjedan izmjenjuju, dolazi grupa od osam do 12 volontera, rekao je Weiss.

Svih 110 kreveta nažalost su uvijek puni, a neki pacijenti čekaju na red, kazao je istaknuvši da nastoje uvijek udovoljiti svim potrebama unutar Hrvatske. Trenutno je 55 posto pacijenata iz Zagreba i Zagrebačke županije a ostali su iz cijele Hrvatske, petero djece je iz BiH i jedno s Kosova. Na žalost, dodao je, ima djece koja su samo pod socijalnom skrbi, a neku su i ostavili roditelji.

To je jedina specijalna bolnica tog tipa, a potreba za krevetima definitivno postoji samo je pitanje bogatstva države može li to isfinancirati, rekao je Weiss.



Pisane vijesti