Predsjednica Vlade posjetit će Republiku Kosovo

U svezi s današnjim člankom Jutarnjeg lista kojim se problematizira posjet premijerke Jadranke Kosor Republici Kosovo, Ured za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske priopćava slijedeće:

Predsjednica hrvatske Vlade će na poziv kosovskog premijera 24. kolovoza 2011. službeno posjetiti Republiku Kosovo. Tom prilikom će se susresti s kosovskim vlastima, te će otvoriti Hrvatsko-kosovski gospodarski forum u Prištini. Također će posjetiti i hrvatsku zajednicu u Janjevu.

Kao što to je praksa u svim europskim parlamentarnim demokracijama, premijerka Kosor će se prilikom službenog boravka na Kosovu susresti i s hrvatskim vojnicima koji služe miru i sigurnosti u sklopu misije KFOR.

Ured predsjednice Vlade također podsjeća da prema hrvatskom Ustavu i zakonima, predsjednik Republike Hrvatske je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ali u mirnodopskom vremenu njima zapovijeda isključivo preko resornog ministarstva u Vladi, što je u skladu s NATO-ovim standardima.

Vlada Republike Hrvatske poštuje i uvijek će poštivati medijske slobode, pa tako i slobodu Jutarnjeg lista da se zauzme za ukidanje ili slabljenje parlamentarne demokracije, za drugačiju politiku oko Kosova, ili prema Srbiji.

Međutim, Vlada Republike Hrvatske će se i dalje pridržavati uzusa parlamentarne demokracije, te će premijerka i dalje davati potporu i posjetiti naše vojnike u mirovnim misijama. Isto tako će hrvatska Vlada i dalje promicati politiku koja je usuglašena s našim saveznicima u NATO i EU, a to je potpora miru i stabilnosti na Kosovu, poštivanje prava nacionalnih manjina i poštivanje teritorijalne cjelovitosti Kosova.

U tom pogledu, postavlja se pitanje, koga zapravo smeta da hrvatska premijerka podrži hrvatske gospodarstvenike i posjeti hrvatske vojnike na Kosovu?



Pisane vijesti