Predsjednica Vlade: povoljan odgovor EK na molbu za pomoć zbog elementarnih nepogoda

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_povoljan_odgovor_ek_na_molbu_za_pomoc_zbog_elementarnih_nepogoda.jpg

ZAGREB, 23. prosinca 2010.(Hina) - Hrvatska je dobila povoljan odgovor Europske komisije (EK) na molbu za pomoć u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i u tu bi svrhu mogla dobiti 3,8 milijuna eura, izvjestila je na današnjoj sjednici Vlade RH premijerka Jadranka Kosor.

"Očitovanje EK je da bismo mogli dobiti više od 3,8 milijuna eura, ali očekujemo oko toga i očitovanje Europskog parlamenta i Vijeća EU", kazala je Kosor.

Ocijenila je kako je to dobar znak koji pokazuje da se Hrvatsku uistinu percipira kao partnera, kao buduću 28. članicu EU.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo jučerašnjim zatvaranjem još tri poglavlja u postupku pregovora za ulazak u EU (24. - Pravda, sloboda i sigurnost, 27. - Okoliš i 31. - Vanjska, obrambena i sigurnosna politika) i naglasila kako očekuje da će pregovori biti završeni do sredine 2011. godine.

"Sada imamo 28 zatvorenih poglavlja u pregovorima koji su dugotrajni, teški, zahtjevni, ali kroz koje pokazujemo snagu i znanje i uspješno savladavamo prepreke", rekla je Kosor dodajući da u idućoj godini ostaje zatvoriti još sedam poglavlja.

Među njima su i, kako je rekla, osobito osjetljiva poglavlja 8. - Tržišno natjecanje i 23. - Pravosuđe i temeljna prava).

"Smatram da sva mjerila koja imamo u tim poglavljima nisu nesavladiva, dapače, i na dobro smo putu kako bismo do proljeća obavili cjelokupni posao za ta dva poglavlja", kazala je premijerka i izrazila uvjerenje da će Hrvatska pregovore završiti "negdje do sredine sljedeće godine".

Naglasila je i kako s početkom 2011. za Vladu počinje i veliki posao "pripremanja građanki i građana za referendum".

"Plan je do sredine godine završiti pregovore, potom potpisati pristupni sporazum i nakon toga ići na referendum, tako da ćemo sljedeće godine pojačati sva naša nastojanja kako bismo građanima tumačili koje su prednosti i što im donosi sve ono što smo uspjeli dogovoriti", naglasila je premijerka Kosor.

Dodala je kako će im se u tome savim sigurno pridružiti predsjednik Republike Ivo Josipović, te izrazila uvjerenje da će im se pridružiti i oporbene stranke.

"Vjerujem da će se barem u tom projektu članovima Vlade pridržiti oporbene stranke. Mi ih na to neprekidno pozivamo", dodala je.

Premijerka Jadranka Kosor s današnje je sjednice članovima Vlade i svim hrvatskim građankama i građanima čestitala Božić.



Pisane vijesti