Predsjednica Vlade pozvala egipatske poslovne ljude da ulažu u Hrvatskoj

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_pozvala_egipatske_poslovne_ljude_da_ulazu_u_hrvatskoj.jpg

ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozvala je u srijedu navečer u Kairu na poslovnom forumu egipatske poslovne ljude da ulažu u Hrvatskoj, poručivši im da, osim zajamčena jednaka odnosa prema stranim i domaćim ulagačima, Hrvatska kao sredozemna, srednjoeuropska i podunavska zemlja ima jedinstven zemljopisni položaj pogodan za ulagače koji će biti još važniji kad Hrvatska uđe u Europsku uniju.

"U Hrvatskoj je zagarantiran jednak tretman i jednaka prava stranih i domaćih ulagača. Dajemo nepovratne novčane potpore ulagačima kao i šest vrsta carinskih i poreznih olakšica. Osim toga u Hrvatskoj ima preko 350 poslovnih i poduzetničkih zona spremnih za ulagače", kazala je premijerka Kosor, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Egiptu, na Hrvatsko-egipatskom poslovnom forumu.

Istaknula je i posebno povoljan zemljopisni položaj Hrvatske koja može poslužiti kao ulaz na cijelo europsko tržište, ne zaboravivši napomenuti i dobru infastrukturnu opremljenost, posebice prometne mreže.

"U području prometa predviđamo dalju modernizaciju i ulaganja, napose u projekt modernizacije željezničke pruge koja povezuje sjeverni Jadran i zemlje Europske unije te projekte modernizacije zračnih luka", kazala je Kosor.

Predsjednica vlade je na forumu predstavila vladin katalog 30 javnih investicijskih projekata važnih za Hrvatsku u području energetike, vodnog gospodarstva, turizma i prometne infrastrukture, ukupne vrijednih oko 14 milijarda eura.

Mogućnosti hrvatsko-egipatske gospodarske suradnje premijerka u prvom redu vidi u energetici i turizmu.

U prvih osam mjeseci ove godine ukupna robna razmjena dviju zemalja iznosila je 55,7 milijuna američkih dolara. Od toga je hrvatski izvoz bio 44,2 milijuna, a uvoz 11,5 milijuna.

Premijerka je izrazila uvjerenje da će ovaj poslovni forum omogućiti provedbu konkretnih projekata i time sadržajno unaprijediti bilateralne odnose.



Pisane vijesti