Predsjednica Vlade: presuda generalima nepravomoćna

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_presuda_generalima_nepravomocna.jpg

ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako je danas izrečena presuda protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača nije pravomoćna.

Pred nama je, kako je kazala, žalbeni postupak budući da je prvostupanjsko sudbeno vijeće utvrdilo da je hrvatsko državno vodstvo sudjelovalo protivno međunarodnom pravu i konvencijama UN u zajedničkom zločinačkom pothvatu.

Moram reći da je to za vladu neprihvatljivo, naglasila je dodavši kako će njezina vlada kao i do sada poduzimati sve u skladu s pravnim mogućnostima da se ta kvalifikacija pred drugostupanjskim vijećem poništi.

Podsjetila je među ostalim i kako je vlada naručila studiju od Hrvatske akademije pravnih znanosti o teoriji zajedničkog zločinačkog pothvata te da je akademija u veljači tu studiju poslala predsjedniku haškog suda sa željom da, na temelju isključivo prava pravni stručnjaci kažu mogućnosti takvog pothvata.

U životu pojedinaca i naroda postoje, kako je rekla, trenuci koje je teško prihvatiti, a takvi trenuci su posebno teški kada svom silinom osjećamo da su u suprotonosti s našim željama i očekivanjima.

Naše stajalište o karakteru operacije Oluja vrlo je jasno, poručila je dodavši kako je to bila legitimna vojno redarstvena operacija s ciljem oslobađanja hrvatskog državnog teritorija.

Mi se istine ne bojimo, ponosni smo na naše pobjede i na sve one koji su omogućili da danas Hrvatska bude slobodna, neovisna i demokratska država, poručila je premijerka. Dodala je kako je Hrvatska također i država vladavine prava u kojoj se poštuju svi zakoni, pravosudne institucije i njihove odluke.

Kosor je zahvalila hrvatskim građanim što, kako je kazala, "u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo i odgovorno ponašanje."

Zahvalila se i hrvatskim braniteljima rekavši kako je uvjerena da će i u ovoj situaciji "pokazati jedinstvo i vjeru u hrvatsku budućnost."



Pisane vijesti