Predsjednica Vlade primila članove Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_primila_clanove_povjerenstva_za_pracenje_provedbe_nacionalnog_programa_za_rome.jpg

ZAGREB, 7. travnja 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor primila je danas, u povodu Svjetskog dana Roma, članove Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, naglasivši kako je proteklih godina puno učinjeno za poboljšanje uvjeta života Roma u Hrvatskoj, a činit će se i dalje.

Čestitajući Romima njihov dan, Kosor je navela da je u okviru Nacionalnog programa 2005. izdvojeno 2,7 milijuna kuna, a prošle 38 milijuna kuna.

Naglasila je da je školovanje romske djece i stjecanje znanja jedan od preduvjeta poboljšanje uvjeta njihova života te da je u proteklom razdoblju značajno povećan broj dodijeljenih srednjoškolskih stipendija za romsku djecu.

Kosor je istaknula važnu ulogu Povjerenstva za Rome u poboljšanju njihovih uvjeta života dodavši kako je bitno da se doneseni dokumenti pretoče u život. U tom kontekstu podsjetila je i na sredstva iz fondova Europske unije napominjući kako vjeruje da će doći i trenutka kada će se moći reći da je učinjeno maksimalno.

Saborski zastupnik romske manjine Nazif Memedi i članica Povjerenstva za Rome Nadica Balog zahvalili su na učinjenom na poboljšanju uvjeta života Roma u Hrvatskoj. Predsjednik vladinog Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer pozdravio je činjenicu da vlada ni u recesijsko vrijeme nije značajnije smanjivala izdvajanja za programe nacionalnih manjina te da su dobivene pohvale Europske komisije i Vijeća Europe.

Prigodnim se riječima zahvalio i dožupan Međimurske županije Matija Posavec, županije u kojoj živi oko sedam tisuća Roma.



Pisane vijesti