Predsjednica Vlade s članovima Kongresa SAD-a

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s izaslanstvom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, senatorom Georgeom V. Voinovichem i senatoricom Jeanne Shaheen.

Predsjednica Vlade Kosor istaknula je kako susret s uvaženim američkim senatorima učvršćuje izvrsne odnose između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te je zahvalila na potpori SAD-a hrvatskom euroatlantskom putu. Naglasila je kako Hrvatska očekuje završetak pregovora s EU tijekom 2010. godine.

Istaknuto je također kako je Republika Hrvatska ponosna članica NATO saveza i pouzdan partner koji pridonosi svjetskom miru i stabilnosti. Predsjednica Vlade RH Kosor obavijestila je američke senatore o hrvatsko-slovenskoj inicijativi za Jugoistočnu Europu te o organizaciji konferencije na kojoj se očekuje sudjelovanje predsjednika država ili vlada europskog jugoistoka.
Predsjednica Vlade je istaknula odlučnost hrvatske Vlade da pruži političku i praktičnu pomoć zemljama jugoistočnog susjedstva na njihovom putu ka euroatlantskim integracijama. U tom kontekstu, podsjetila je, na nedavnu odluku Vlade RH da susjedima besplatno ustupi prijevode pravne stečevine Europske unije te izrazila uvjerenje kako će i hrvatski ulazak u EU biti ohrabrujuća poruka susjednim zemljama na njihovom putu. Posebno je istaknuto kako Hrvatska podupire jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu kao državu triju ravnopravnih, konstitutivnih naroda.


Senator Voinovich i senatorica Shaheen dali su punu potporu naporima Vlade RH te su naglasili kako su SAD iznimno zainteresirane za jačanje gospodarske suradnje te podizanje trajnog mira u regiji u čemu Hrvatska ima iznimno važnu ulogu.

Senator Voinovich je naglasio kako mu je ovo četvrti posjet Hrvatskoj i kako ga posebno veseli impresivni napredak koji je Republika Hrvatska postigla posljednjih godina. Senatori Voinovich i senatorica Shaheen pozdravili su napore Vlade RH oko završetka pregovora s EU, u borbi protiv korupcije i jačanju hrvatskog gospodarstva.



Pisane vijesti