Predsjednica Vlade s predsjednicom Transparency Internationala

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor upoznala je danas u Banskim dvorima predsjednicu globalnog Transparency Internationala Huguette Labelle s naporima koje Hrvatska ulaže u suzbijanju korupcije.

Premijerka Kosor kazala je da Vlada RH prepoznaje i iznimno cijeni dugogodišnji rad Transparency Internationala. Podsjetila je da je nedavno na obilježavanju deset godina rada Transparency Internationala u Hrvatskoj kazala da je rad te organizacije nadahnuće i poticaj njezinom svakodnevnom poslu na stvaranju preduvjeta za suzbijanje korupcije. Također, rekla je kako je suzbijanje korupcije jedan od tri ključna prioriteta rada Vlade. U tom kontekstu dodala je da su zacrtani vrlo jasni ciljevi rada u ovom području usvajanja Strategije suzbijanja korupcije i pratećeg Akcijskog plana.

Među najvažnijim rezultatima Akcijskog plana premijerka je izdvojila da je samo u 2009. godini izrečeno 138 % više presuda za kaznena djela korupcije, nego u 2008. Donesen je novi Zakon o kaznenom postupku, osnovan je Središnji ured za javnu nabavu čijim se radom samo u 2010. planira uštedjeti 300 milijuna kuna. Premijerka Kosor spomenula je i rješavanje problema vezanih uz dugovanje javnih poduzeća.

Zahvalivši na prijemu i informacijama vezanim uz suzbijanje korupcije u Hrvatskoj, predsjednica Transparency Internationala istaknula je da su u mnogim razgovorima pohvaljene mjere u posljednjih godinu dana u borbi protiv korupcije, čime je ostvareno više nego u 19 godina od osamostaljenja. Isto tako rekla je da je puno učinjeno u reformi pravosuđa i posebno pohvalila napore koji su rezultirali otvaranjem Poglavlja 23.

Zaključeno je da je borba protiv korupcije borba za zaštitu ljudskih prava i sloboda svakog čovjeka te da u toj borbi moramo biti dosljedni i principijelni.
*




Pisane vijesti