Predsjednica Vlade s predstavnicima braniteljskih udruga

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_s_predstavnicima_braniteljskih_udruga.jpg

ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Predsjednica vlade Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima 18 braniteljskih udruga iz Domovinskog rata utemeljenih na državnoj razini, a nakon sastanka, koji je ocijenila iznimno kvalitetnim, konstruktivnim i otvorenim, rečeno je kako je jedan od zaključaka da presude hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku u petak, 15. travnja, treba dočekati "mirno i dostojanstveno".

Kosor je nakon gotovo dvosatnog sastanka rekla kako presude u petak, 15. travnja, treba dočekati mirno i dostojanstveno i da treba pokazati jedinstvo te sagledati sve činjenice i imati na umu da su te presude prvostupanjske.

Naglasila je da prosvjedi pojedinih udruga i nemiri ne mogu ništa promijeniti.

"Ono što je važno reći je da ne bi trebalo dopustiti bilo kakve slabosti bilo koga jer je Domovinski rat, kako to kaže i saborska Deklaracija, bio pravedan i obrambeni i oslobodilački rat", istaknula je Kosor.

"Hrvatski branitelji su branili svoju zemlju i svoj dom, i to su činjenice kao što je činjenica da je Hrvatska bila žrtva krvave agresije", istaknula je. Poduprla je inicijativu udruga da se u Saboru održi rasprava o Deklaraciji o Domovinskom ratu, pri čemu je dodala kako su se složili da ta rasprava ne bi trebala biti do petka, 15. travnja.

Međutim, nastavila je, složili smo se da raspravu u jednom trenutku treba održati i vlada će pripremiti elemente za raspravu s prvim i najvažnijim pitanjem, a to je poštuje li se Deklaracija o Domovinskom ratu i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

"Prihvatila sam prijedlog da se pokrene inicijativa da Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji postane Ustavni zakon, dakle da se digne na novu razinu i da se na taj način 'ojača' i da se dizanjem na razinu Ustavnog zakona zaista omogući da se zakon u potpunosti poštuje ili, bolje rečeno, da oni koji taj zakon neće poštovati moraju snositi sankcije", dodala je.

"Nastavit ćemo razgovore u smjeru kako jačati položaj hrvatskih branitelja u društvu i kako osigurati punu provedbu zakona i puno dostojanstvo svakog hrvatskog branitelja koji to zaslužuje", istaknula je.

Ponovila je da će se petak 15. travnja dočekati mirno i dostojanstveno te sagledati sve činjenice, a, dodala je, "nakon 15. dolazi 16. travnja pa ćemo sve pratiti hladne glave i vrućeg srca".

Jedan od sudionika sastanka, predsjednik udruge pripadnika gardijskih postrojba Ivica Tolić naglasio je kako u njegovoj udruzi nikada nitko nije sumnjao u nevinost optuženih generala. Istaknuo je kako vjeruju da je obrana uspjela pobiti sve teze optužbe i da će presude biti pozitivne, pri čemu je dodao da njegova udruga neće prosvjedovati, ali će se odazvati pozivu biskupa na molitvu za generale.

Predsjednik udruga obitelji zatočenih i nestalih Ivan Pšenica rekao je da je zadovoljan današnjim sastankom i zaključcima, dodajući da prosvjedi dovode do destabilizacije društva, a to nije ono što su željeli, te su zaključili da oni ne donose ništa dobro.

Pšenica vjeruje da je obrana generala u Haagu uspjela pobiti sve teze optužbe te da će presuda biti oslobađajuća.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm najavio je da će ta udruga kao i drugi branitelji dan uoči presude, 14. travnja, u 17 sati organizirati mimohod potpore hrvatskim generalima u Haagu.

"Ovaj mimohod je potpora generalima i njihovim obiteljima, i time ne želimo komentirati rad Haaškog suda", istaknuo je, dodajući da se prema presudama treba odnositi časno i dostojanstveno.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić također smatra da su hrvatski generali nevini i da su vodili Hrvatsku vojsku i policiju u pravednome i osloboditeljskome Domovinskom ratu te da je obrana dokazala njihovu nevinost.

"Dostojanstveno ćemo poštovati njihovu volju da ne prosvjedujemo i ne stvaramo dodatne tegobe hrvatskoj državi", rekao je Đakić. Dosad smo pobijedili u svim bitkama, vjerujemo da ćemo pobijediti i u ovoj pravnoj bitki i da će pravda biti na našoj strani, istaknuo je.

Na novinarsko pitanje jesu li s njom kao predsjednicom vlade kontaktirali organizatori najavljenih prosvjeda u povodu presude Haaškoga suda, Jadranka Kosor je odgovorila kako nisu te da nisu tražili sastanak.

"Da su tražili sastanak, ja bih vrlo rado pristala i održala takav sastanak, ali, koliko znam, iza toga manje stoje udruge, a više pojedinici", dodala je Kosor.



Pisane vijesti