Predsjednica Vlade s predstavnicima ustavnih sudova Turske i Hrvatske

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima izaslanstva Ustavnog suda Republike Turske i Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Tom prigodom premijerka Kosor kazala je da Hrvatska kao zemlja koja završava pregovore, podržava sve zemlje kandidate za Europsku uniju, uključujući i Tursku. Predsjednik turskog Ustavnog suda Hasim Kilic izrazio je zahvalnost Republici Hrvatskoj na potpori Turskoj na putu prema EU.

Govoreći o pregovorima, predsjednica Kosor spomenula je i druga dva stupa rada Vlade, a to su borba protiv korupcije i izlazak zemlje iz gospodarske krize. Hrvatska Vlada ulaže velike napore u suzbijanje korupcije, rekla je, i spomenula činjenicu da je u posljednjoj promjeni Ustava ugrađena odredba o nezastarijevanju prijetvorbenog kriminala.

Premijerka Kosor govorila je i o ulozi Ustavnog suda i dodala da hrvatska Vlada kroz zakonodavstvo nastoji promicati Ustavom proklamirane vrijednosti demokratskog društva. U tom smislu spomenula je nekoliko strateških zakona, kao na primjer Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti spolova te Zakon o pravu na pristup informacijama. I premijerka Kosor i predsjednik Ustavnog suda Kilic složili su se da važnost uloge ustavnog suda stoji prvenstveno u kontekstu borbe za ljudska prava, doprinosa demokraciji i svjetskom miru. Položaj Ustavnog suda RH u odnosu na sva tijela državne vlasti je neovisan, uključujući i Vladu RH, a važnu kontrolnu ulogu ima nad zakonodavnom, izvršnom i sudbenom vlašću, ocijenila je predsjednica Vlade.
Predsjednik Ustavnog suda Kilic upoznao je premijerku Kosor s promjenama turskog Ustava. Također, istaknuo je važnost jačanja gospodarske suradnje između dvije zemlje i dodao da su bilateralni odnosi prijateljski i bez otvorenih pitanja.


Predsjednica hrvatskog Ustavnog suda Jasna Omejec naglasila je da današnji susret u Vladi Republike Hrvatske znači da Ustavni sud Turske nije samo gost Ustavnog suda Hrvatske nego je gost Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u cjelini.



Pisane vijesti