Predsjednica Vlade s Visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s Visokim povjerenikom Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antóniom Guterresom.

U razgovoru je predsjednica Vlade istaknula da je Republike Hrvatska tijekom Domovinskog rata, u procesu stjecanja neovisnosti, zbrinula velik broj izbjeglih i prognanih osoba te učinila i još uvijek čini velike napore u osiguravanju uvjeta povratka svih raseljenih osoba koje se žele vratiti u svoje domove.
U zbrinjavanje prognanih i izbjeglih osoba Republika Hrvatska uložila je više od pet milijardi eura, odnosno, kako je slikovito istaknula predsjednica Vlade Kosor, njihovo je zbrinjavanje stajalo jednako kao i gradnja autoceste od Zagreba do Splita. U posljednje dvije godine izgrađeno je 2 128 stanova za povratnike te je ukupno riješeno 13 i pol tisuća zahtjeva za stambeno zbrinjavanje.
Sve aktivnosti provode se na temelju Akcijskog plana Vlade RH donesenog prošle godine a koji predviđa ubrzanu provedbu stambenog zbrinjavanja, na područjima od posebne državne skrbi i izvan njih, bivših nositelja stanarskih prava koji se žele vratiti u Hrvatsku. Unatoč krizi koja pogađa i hrvatsko društvo sva mjerila iz Akcijskog plana i osiguravanje potrebnog broja useljivih stanova za povratnike nastojat će se osigurati do kraja 2010.
Predsjednica Vlade Kosor naglasila je kako postoji jaka politička volja i dogovor koalicijskih partnera da se otvorena pitanja povratka izbjeglica koji se žele vratiti u Republiku Hrvatsku što prije riješe.
Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice António Guterres odao je priznanje na svemu što je Republika Hrvatska do sada učinila u obnovi i povratku prognanih i izbjeglih osoba, te naglasio da UNHCR pridaje veliku pozornost gradnji stanova i zbrinjavanju onih koji se žele vratiti u Hrvatsku.
Pri tom je jedna od važnih aktivnosti nastojanje UNHCR-a da se riješi problem dvostruko registriranih izbjeglica u Srbiji i Hrvatskoj, a vezano za uspostavu jasnih standarda u zadržavanju statusa izbjeglica.
Takvi se problemi, zaključeno je, mogu riješiti kroz lokalnu integraciju u zemlji njihova izbjeglištva, u prvom redu Srbiji, a Republika Hrvatska otvorena je za bilateralne razgovore i traženje rješenja.




Pisane vijesti