Predsjednica Vlade: Štete od prosvjeda neće se naplatiti od poljoprivrednika

ZAGREB, 17. ožujka 2010. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor odbacila je danas u Saboru tumačenja da će se štete koje su nanijeli prosvjedi poljoprivrednika naplatiti od prosvjednika, ističući da će troškovi policije pokriti dodatnim štednjama u MUP-u.

Kosor je osudila praksu poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće, no na pitanje SDP-ovca Marina Jurjevića koliko je takvih radnika odgovorila je da "nije stvar vlade da bi trebala znati za svakog radnika koji ne prima plaću".

"Molim vas da mi precizno odgovorite znate li koliko je radnika u Hrvatskoj koji rade, a ne primaju plaću. Nismo na sastanku literarne grupe, da pričate da ćete se boriti do posljednjeg daha", kazao je Jurjević premijerki, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva.

Kosor mu je uzvratila čestitkom na reizboru za šefa splitskog SDP-a.

"Nije to stvar vlade da bi trebala za svakog radnika znati da ne prima plaću, ali vlada je protiv takve prakse I osuđujemo poslodavce koji ne plaćaju svoje zaposlenike", rekla je premijerka.

Ponovila je da je vlada donijela niz mjera kao pomoć gospodarstvu, a da je u malo i srednje poduzetništvo preusmjereno 326 milijuna kuna.

Do Uskrsa je najavila donošenje modela za pomoć tvrtkama u dugoročnim problemima.

Jurjević joj je uzvratio zahtjevom da se neisplata plaća proglasi kaznenim djelom.

Premijerki je poručio da se Dalmacija trese od štrajkova radnika koji ne primaju plaću "suprotno HDZ.-ovu modelu i specifikumu da oni koji ne rade primaju plaću, poput Rade Buljubašića".

Bruno Kurelić (SDP) premijerku je upitao zna li zašto domaćinstva HEP-u duguju 370 milijuna kuna.

Kosor je odgovorila kako su ukupna dugovanja HEP-u između 1,6 i 7 milijardi kuna, da HEP duguje drugima i da se taj lanac mora prekinuti.

"Ako želite reći da neki građani nemaju novca za platiti struju, ja to razumijem, ali zakon mora vrijediti za sve", rekla je Kosor, naglasivši da vlada radi na tome da HEP-u bude bolje i da uđe u jači lanac investicija, primjerice u Dubrovačkom primorju.

"Što se tiče standarda građana, naravno da svi zajedno trebamo pridonijeti da on bude veći, da se čuvaju radna mjesta, da se ljudi zapošljavaju i sigurna sam da će se taj ciklus do kraja godine u potpunosti otvoriti i da će se svjetlo upaliti", rekla je premijerka.



Pisane vijesti