Predsjednica Vlade: sustav je stabilan

ZAGREB, 17. ožujka 2011.(Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako je sustav u zemlji stabilan i nije ugrožen te da funkcioniraju sva tri stupa vlasti, odgovarajući tako na ocjenu predsjednika Republike Ive Josipovića da je sustav u zemlji nestabilan.

"Oko izjave predsjednika da je sustav ugrožen, nestabilan, mislim da se može konstatirati na temelju činjenica da sustav funkcionira", kazala je Kosor u Banskim dvorima odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja javnih investicijskih projekata s kojima će se u realizaciju krenuti u drugom kvartalu ove godine.

Novinare je zanimao komentar ocjene predsjednika Republike Ive Josipovića da je sustav u zemlji nestabilan i ugrožen.

Da je sustav stabilan, kazala je Kosor, pokazuje i prodaja državnih obveznica u SAD-u, kao i provedba najavljenih investicijskih projekta.

Posao koji je ministrica financija Martina Dalić obavila u SAD-u pokazuje da se Hrvatska percipira kao stabilna zemlja, rekla je.

"Vlada ima stabilnu potporu, parlament funkcionira, predsjednik funkcionira, funkcioniraju i Ustavni sud, Vrhovni sud i drugi sudovi. Dakle, može se reći da sva tri stupa vlasti funkcioniraju. Prema tome sustav nije ugrožen", dodala je.

Upitana za komentar nekih ocjena da Hrvatska neće do kraja lipnja završiti pregovore o ulasku u EU, Kosor je kazala kako Vlada smatra da je realno moguće završiti pregovore u lipnju.

Osvrnula se i na ocjenu predsjednika Josipovića kako to ne bi bilo osobito postignuće, kazavši kako takvu ocjenu teško može razumjeti.

"Vlada i ja smatramo da je to moguće i da je realno i sve činimo da se pregovori završe u lipnju. Radimo iz sve snage", rekla je Kosor i izrazila zadovoljstvo što je izvjestitelj Europskog parlamenta Hannes Swoboda i tijekom boravka u Zagrebu u ponedjeljak ponovio svoje stajalište kako očekuje da Hrvatska prvo završi pregovore, a onda da se dogovori oko izbora.

"Mi imamo zaista realne šanse i oko Poglavlja 23 i 8 kao i preostalih, tako da izjave o tome o da završetak pregovora do kraja lipnja ne bi bio nekakvo osobito postignuće zaista teško da možemo razumjeti", kazala je Kosor.

Podsjetila je pritom da su pregovori 2009. godine, u trenutku kad je s radom počela sadašnja Vlada, bili "beznadno blokirani" te da je jedan od uvjeta za deblokadu bilo rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom.

Mi smo pronašli put, dogovorili se sa slovenskom Vladom o odlasku na arbitražni sud i u tom su trenutku pregovori odblokirani.

"To je bio trenutak kad smo odblokirali pregovore i nastavili od 5 zatvorenih tada do 28 zatvorenih poglavlja sada", naglasila je Kosor.

A predsjednik je tada, nastavila je, bio zastupnik u parlamentu i među rijetkima glasao protiv arbitražnog sporazuma.

"Tako da bi se moglo zaključiti - da je većina zastupnika glasala na taj način, mi bismo još uvijek stajali u mjestu", kazala je Kosor i poručila kako Vlada smatra da je završetak pregovora do kraja lipnja veliko postignuće.

"Vlada smatra da je završetak pregovora do kraja lipnja i kad god se taj završetak dogodio - veliko postignuće zato što je u tom procesu radilo iznimno puno ljudi i stručnjaka koji su uložili puno napora i znanja", rekla je.

Naglasila je i kako je ispunjavanje mjerila iz pregovora zapravo bilo provođenje reformi.

"Ono što se često mnogi pitaju, zašto se ne provode reforme? Provode se. Ispunjavanje mjerila jest provedba reformi", rekla je premijerka izdvojivši kao primjer donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa kao dio mjerila iz Poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava).



Pisane vijesti