Predsjednica Vlade u Ministarstvu uprave

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_u_ministarstvu_uprave.jpg

ZAGREB, 17. svibnja 2010.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor posjetila je danas Ministarstvo uprave, a nakon sastanka s ministrom Davorinom Mlakarom izjavila da Vlada razmišlja o mogućoj racionalizaciji državnih uprava, zavoda i agencija.

Takvih je tijela sada više od 90, u njima radi impresivan broj zaposlenih, a svaki peti u upravi je rukovodeći kadar, rekla je premijerka, najavljujući da će Ministarstvo već za slijedeću sjednicu Vlade predložiti kriterije za smanjivanje tih tijela, njihovo spajanje ili uklapanje u ministarstva.

"Tu je i pitanje plaća, koje su drugačije nego u ostatku državne uprave. Za isti rad ne može netko imati viša primanja samo zato što je, pod navodnicima, izdvojen iz ministarstava", kazala je Kosor.

Podsjetila je da Ministarstvo radi dubinsku analizu cijelog sustava, na temelju koje će se odlučiti i o mogućem smanjivanju broja jedinica lokalne i područne samouprave.

Izvijestila je da je tražene podatke za tu analizu Ministarstvu poslalo 75 posto jedinica, a ostale je pozvala da to učine u najkraćem roku, jer će analiza biti temelj za raspravu o smanjenju broja jedinica koja se, ističe, neće raditi bez punog konsenzusa svih političkih stranaka.

Ministar Mlakar izvijestio je da će Ministarstvo do ožujka 2011. izraditi registar svih zaposlenih u javnoj upravi, kako bi se mogla provesti planirana racionalizacija.

Na pitanje zašto treba tako puno vremena za izradu registra, Mlakar je objasnio da je potrebno raspisati javni natječaj za kompjutorski program kojim bi se registar mogao osposobiti.



Pisane vijesti

Dokumenti