Predsjednica Vlade u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_u_ministarstvu_znanosti_obrazovanja_i_sporta.jpg

ZAGREB, 20. srpnja 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor obišla je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa gdje je s ministrom Radovanom Fuchsom i njegovim suradnicima razgovarala o provedbi Programa gospodarskog oporavka u tom resoru.

Premijerka Kosor izjavila je kako je bilo govora o predstojećem rebalansu državnog proračuna i "bolnom pitanju isteklih kolektivnih ugovora" prema kojima se isplaćuju golema sredstava iz državnog proračuna. Predsjednica Vlade izrazila je vjeru u skoru uspostavu socijalnog dijaloga kako bi zajednički pronašli izlaz iz te situacije.

U tom kontekstu spomenula je visoke iznose otpremnina ravnateljima koje dosežu i 900 tisuća kuna, te tzv. cipelarinu koju primaju svi zaposlenici, pa i oni koji ne putuju do svog radnog mjesta.

"To su ogromna sredstva a živimo zaista u dubokoj krizi i tu će se nešto morati mijenjati", smatra predsjednica Vlade .

Dodala je kako se razgovaralo i o novcu koji do kraja godine još treba izdvojiti za plaće učitelja, profesora i nastavnika te za ostale zaposlene u tom velikom sustavu gdje se posljednjih godina broj zaposlenih povećao za 10.000.

"Imamo situaciju da socijalni partneri ne žele razgovarati o određenoj promjeni kolektivnih ugovora koji su istekli. Mi ćemo uspostaviti, vjerujem, socijalni dijalog i morat ćemo razgovarati o tome i naći neko rješenje", kazala je Kosor.

Predsjednica Vlade neke je poteze Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ocijenila uspješnima, poput projekta državne mature i ovogodišnjih upisa na fakultete. Smatra da oni pridonose borbi protiv korupcije te da su one mladima odaslale važne poruke da se upisuju u škole i fakultete zahvaljujući svom znanju i radu, a ne protekcijama.

Odličnim potezima ocijenila je one koji su doveli do lakših učeničkih torbi, jeftinijih udžbenika i školskih knjiga koje će se moći naslijeđivati što je, smatra premijerka, posebno važno za obitelji s više djece.

Kosor je odbacila SDP-ove kritike na rad ministra Fuchsa jer, kako je kazala, nema ni jedne točke vladina programa koje SDP ne kritizira. "Na to imaju pravo ali vlada misli da je u ovako teškim vremenima važno da i oporba ponekad da potporu za ono što je važno za izlazak iz krize", ocijenila je Kosor.



Pisane vijesti