Predsjednica Vlade zadovoljna provedbom mjera Vlade u javnim poduzećima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_zadovoljna_provedbom_mjera_vlade_u_javnim_poduzecima.jpg

ZAGREB, 3. rujna 2009. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazila je na početku današnje vladine sjednice zadovoljstvo rezultatima provedbe vladinih odluka u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu vezanima uz racionalizaciju poslovanja, uštede, poboljšanje likvidnosti, smanjivanje plaća menadžmentu te pregovora o snižavanju mase plaća zaposlenih za deset posto.

Predstavljajući zaključke s jučerašnjeg sastanka s čelnicima tih društava, Kosor je istaknula da su u 21-nom javnom poduzeću od početka godine do kraja lipnja ili srpnja ostvarene ukupne uštede u iznosu od 1,38 milijardi kuna, što je 60 posto od ukupnog planiranog iznosa ušteda u 2009.

Također, kazala je, poboljšana je i likvidnost te je rok plaćanja obveza u tim poduzećima skraćen na 61 dan, sva su ta poduzeća provela odluku o smanjivanju plaća menadžmentu i započela pregovore o smanjivanju bruto mase plaća zaposlenima za 10 posto.

Ukupni prihodi tih poduzeća u prvoj su polovici ove godine, prema istom razdoblju lani, povećani za pet posto, a njihova konsolidirana dobit iznosi 287 milijuna kuna, nakon 119 milijuna kuna gubitaka iz prve polovice 2008.

Ministar financija Ivan Šuker tome je dodao podatak da ukupne nepodmirene obveze tih poduzeća iznose "ne više od dvije milijarde kuna", kao i da njihova potraživanja daleko nadmašuju taj iznos.

Zaključkom s jučerašnjeg sastanka Vlada čelnike tih poduzeća obvezuje da, uz ostalo, Vladi dostave planove daljnjih ušteda do kraja 2010. i prijedloge optimizacije poslovanja u razdoblju od 2010. do 2012. godine. Društva koja pak dobivaju državne subvencije obvezuje se da izrade analizu subvencija koje su primili od 2005. do 2009., kao i projekcije potreba za 2010. i 2011. godinu.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec posebice se osvrnuo na četiri energetske tvrtke - Janaf i Plinacro, koje je nazvao perjanicama hrvatskog gospodarstva te HEP i Inu, kod kojih su se, kako kaže, stvari poboljšale od posljednjeg rebalansa državnog proračuna, koji im je omogućio zaduživanje.

Od tada se HEP, rekao je Polančec, zadužio za ukupno 93 milijuna eura i rok plaćanja obveza skratio na 70 do 72 dana, a razinu ukupnih obveza prema početku ove godine smanjio na oko milijardu kuna.

INA pak još uvijek ima problema s likvidnošću te će Polančec danas i sutra s čelnicima tvrtke raspravljati o mogućnostima da Ina namiri svoje obveze prema državnom proračunu, HAC-u i HC-u do kraja ove godine.

Hrvatski fond za privatizaciju je pak s današnje sjednice Vlade zadužen da izradi detaljne analize stanja u svim društvima u kojima je država većinski vlasnik (u 87 društava udio veći od 50 posto), kao i povuče "određene poteze" prema tvrtkama čije uprave nisu provele odluke Vlade.

Govoreći pak o stanju u prometnim tvrtkama, poput HAC-a, HC-a i HŽ-a, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta je istaknuo da to nisu kriminalne organizacije, već društva u kojima je kriminal vezan uz pojedince, dok desetine tisuća radnika pošteno radi.

Najavio je, među ostalim, i izradu natječaja za prodaju povezanih društava Holdinga HŽ-a pod posebnim uvjetima te mogućnost ukidanja nerentabilnih željezničkih linija i teretnih kolodvora. HAC-u i ARZ-u bi pak Vlada danas trebala odobriti jamstva za kredite u iznosu od 100 odnosno 135 milijuna eura.



Pisane vijesti