Predsjednici Sabora i Vlade položili vijence na Oltaru domovine

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/30 svibnja/E2nsntcXoAAegOq.jpg

U povodu Dana državnosti, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković položili su vijence na Oltaru domovine na Medvedgradu prisjetivši se konstituiranja prvog višestranačkog Sabora i stvaranja suvremene hrvatske države.

"Zahvala svim hrvatskim braniteljima, članovima obitelji poginulih branitelja. Hvala još jednom svima koji su ugradili sebe u hrvatsku slobodu, samostalnost i demokraciju u kojoj danas živimo", izjavio je Jandroković nakon što je, zajedno s izaslanstvom Sabora, položio vijenac na Medvedgradu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ključnom je istaknuo sinergiju u nezaboravnim trenucima stvaranja hrvatske države. 

"Ti trenuci bili su vrijeme koje je nezaboravno, koje se u povijesti jednog naroda događa u jedinstvenom periodu i svi koji smo to proživjeli moramo biti ponosni da pripadamo upravo onoj generaciji koja je imala čast živjeti u slobodi i u svojoj državi", rekao je premijer.

Sinergija u stvaranju hrvatske države, rekao je premijer, imala je tri temeljne točke. "Prvo, predvodničku, vizionarsku ulogu prvog hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, drugo jedinstvo hrvatskoga naroda i treće bez čega ne bi bilo današnje slobode su hrabrost i neustrašivost hrvatskoga naroda", istaknuo je Plenković na Medvedgradu gdje je položio vijenac zajedno s izaslanstvom Vlade.

Predsjednici Sabora i Vlade, Jandroković i Plenković, uputili su i čestitke građanima za Dan Državnosti  u kojima su istaknuli da je današnji dan prije 31 godinu s konstituiranjem prvog višestranačkog Sabora obilježio početak hrvatske demokracije i utro put za stvaranje moderne, demokratske suvremene hrvatske države.

Nakon polaganja vijenaca na Medvedgradu, predsjednik Sabora i premijer sudjelovali su na svetoj misi za Domovinu koju je u crkvi sv. Petra predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković