Predsjednici Vlada Sanader i Stoiber otvorili turistički sajam CBR u Muenchenu

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader danas je zajedno s predsjednikom bavarske vlade Edmundom Stoiberom otvorio turistički sajam CBR u Muenchenu, na kojemu je Hrvatska ove godine zemlja partner.

MUENCHEN, 22. veljače 2007. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader danas je zajedno s predsjednikom bavarske vlade Edmundom Stoiberom otvorio turistički sajam CBR u Muenchenu, na kojemu je Hrvatska ove godine zemlja partner.

Sajam CBR (Camping-Boot-Reisen), koji se u bavarskom glavnom gradu održava od 22. do 26. veljače, okupio je oko 1.500 izlagača iz više od 70 zemalja, a procjenjuje se da će broj posjetitelja ove godine premašiti prošlogodišnjih oko 110.000 posjetitelja.

Zajedničko otvaranje i obilazak sajma Sanader i Stoiber iskoristili su i za razgovore o političkim pitanjima, pri čemu je Stoiber izrazio svoju snažnu potporu primitku Hrvatske u Europsku uniju i NATO.

U zajedničkoj izjavi za novinare, kao i u zajedničkom interviewu uživo sa Sanaderom za Bavarski radio, Stoiber je izrazio nadu da će "Hrvatska pristupiti NATO-u iduće godine, a da će 2009. postati članica EU".

Stoiber se nada da će se za vrijeme njemačkog predsjedanja Unijom navesti datum pristupa Hrvatske, koju je nazvao "klasičnom srednjoeuropskom zemljom".

Na kraju zajedničkog obilaska sajma, Sanader i Stoiber zadržali su se u kraćem privatnom razgovoru, u kojemu je, prema Stoiberovim riječima, bilo riječi o gospodarstvu, tehnologiji te o zajedničkim interesima Zagreba i Muenchena.

Obojica političara naglasila su zadovoljstvo već tradicionalnim vezama između Hrvatske i Bavarske, a kako je izjavio Sanader, iskoristili su i ovu prigodu kako bi "promovirali Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije".

Hrvatska, koja je zemlja partner ovogodišnjeg CBR-a, na sajmu predstavlja svoju opću turističku ponudu, dio je izložbenog prostora s nautičkom ponudom te prostor namijenjen turističkim zajednicama gradova, općina i županija te turističkim tvrtkama i institucijama.

Hrvatska se, naime, na sajmu predstavlja na nekoliko štandova, medju kojima središnje mjesto zauzima štand Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

HTZ večeras organizira i Hrvatsku večer na kojoj će i najvažnijim partnerima ponuditi tradicionalne hrvatske specijalitete.

Za hrvatski turizam sudjelovanje kao zemlje partnera na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova ima veliki značaj, s obzirom da tradicionalno ostvaruju najveći broj dolazaka i noćenja.

Naime, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je prošle godine posjetilo ukupno oko 10,4 milijuna turista, od čega 8,6 milijuna stranih gostiju, a ostvareno je više od 53 milijuna noćenja, od čega su 47 milijuna ostvarili stranci.

Među stranim gostima najviše dolazaka i noćenja ostvarili su upravo gosti iz Njemačke, prošle je godine u Hrvatskoj boravilo više od 1,5 milijuna njemačkih gostiju koji su ostvarili nešto manje od 11 milijuna turističkih noćenja, što je 23,4 posto ukupnog broja noćenja stranih gostiju.



Pisane vijesti