Predsjednik Plenković na sjednici Vlade: Porezna reforma dat će zamah gospodarstvu i rasteretiti građane i poduzetnike

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/listopad/27 listopada/H20161027000146.png

Otvarajući 1. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković podsjetio je da su četiri temeljna cilja u mandatu Vlade ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost. 

„Ostvarivanje održivog gospodarskog rasta bit će ključni prioritet rada 14. hrvatske Vlade. Stoga ćemo posebnu pozornost posvetiti definiranju mjera usmjerenih na gospodarski razvoj. One će biti usmjerene na povećanje životnog standarda svih hrvatskih ljudi, poticanje proizvodnje te stvaranje novih radnih  mjesta. S tim ciljem, provest ćemo i cjelovitu poreznu reformu čije predstavljanje je jedna od glavnih točaka današnje sjednice Vlade“, kazao je predsjednik Vlade, pojasnivši da će porezna reforma obuhvatiti sve segmente poreznog sustava, a posebno će biti usmjerene na pojednostavljenje sustava, širenje porezne baze i porezno rasterećenje građana i poduzetnika. „Kroz daljnje smanjenje neporeznih davanja rasteretit će se građane i poduzetnike, a to bi trebalo dati ukupan zamah razvoju gospodarstva i stabilnosti javnih financija“, dodao je.
 
Premijer Andrej Plenković naglasio je da je porezna reforma jedna od najvažnijih reformi koja će se provesti u mandatu ove Vlade. Istaknuo je nadu i očekivanje da će nakon njezinog provođenja biti uspostavljen stabilan, održiv i predvidljiv porezni sustav i porezna politika, kao jedan od bitnih čimbenik ukupne pravne sigurnosti. Dodao je kako je u radu na poreznoj reformi sudjelovao niz znanstvenika, stručnjaka i renomiranih poreznih savjetnika, zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva financija i Porezne uprave, čime je ostvaren primjer sinergije između politike i struke.
 
Predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se i na aktualnu situaciju u INA-i, podsjetivši da se radi o najvećoj kompaniji u Republici Hrvatskoj, s više od 11 tisuća zaposlenih. Istaknuo je da je bitan cilj Vlade osigurati uvjete za njezin daljini rast i razvoj. „Stoga ćemo pripremiti jasnu strategiju kakvu INA-u želimo i temeljem te strategije pristupiti razrješavanju svih otvorenih pitanja između dva dioničara“, rekao je. Ovom prigodom, predsjednik Vlade izvijestio je da Hrvatska nastavlja s arbitražnim postupkom u Washingtonu koji je „bitan za rješavanje spora između hrvatske države i MOL-a“.
 
„Inzistirat ćemo da INA investira u istraživanje, proizvodnju i preradu i zadrži sve osobine moderne, vertikalno integrirane kompanije. To znači projekte i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, upravo kako je to predviđeno i dioničarskim ugovorom“, kazao je predsjednik Vlade. Istaknuo je da INA mora svojim investicijama biti jamac energetske sigurnosti i stabilnosti Hrvatske, dodavši kako očekuje da MOL prema INA-i postupa kao odgovoran strateški partner i razvija sve dijelove INA-e u skladu s potpisanim ugovorima i dobrom poslovnom praksom. „Nikako nećemo dopustiti da se INA pretvori u podružnicu MOL-a“,  ustvrdio je predsjednik Vlade i naglasio: „INA je hrvatska kompanija i uvijek će to biti, a svatko tko radi u Hrvatskoj mora poštovati hrvatske zakone i raditi u skladu s njima“. 
 
Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je s predsjednikom Uprave INA-e Zoltánom Áldottom dogovorio da se idući tjedan održi sastanak relevantnih ministara u Vladi s članovima Uprave INA-e na kojem će razmotriti trenutnu situaciju. Također, kazao je, predsjednik Vlade, u kontaktu je i sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivom Žinićem.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pojasnio je i namjeru Vlade da Državni ured za upravljanje državnom imovinom transformira u ministarstvo. „Hrvatska raspolaže značajnim fondom imovine koja je slabo iskorištena ili zapuštena, a takva neučinkovita ili nedovoljno iskorištena imovina jedna je od bitnih prepreka gospodarskog rasta“, rekao je, pojasnivši pri tom da neuređeno stanje registara imovine, neupisane nekretnine u zemljišne knjige, nesređenost poljoprivrednog zemljišta, zapušteno stanje nekretnina objektivno onemogućava njihovo gospodarsko iskorištavanje, uključujući i puno korištenje fondova Europske unije. „O tim pitanjima moramo donositi odluku i pokušati ih što učinkovitije otklanjati, a to će biti zadaća novog ministarstva, čime  ćemo otkloniti i prepreke za gospodarski rast“, kazao je.

Predsjednik Vlade naglasio je da upotrebu državne imovine ne treba poistovjetiti s privatizacijom, ali i da učinkovitije iskorištavanje državne imovine ne isključuje privatizaciju niti to može učiniti. „Želim biti sasvim jasan - privatizacije strateških infrastruktura i resursa neće biti. Međutim, privatizacija, to jest partnersko korištenje privatnog sektora za brži rast i veću zaposlenost u poduzećima koja posluju na konkurentnim tržištima je dobrodošla i potrebna. Dakako, u postupcima odlučivanja koje će obilježavati najviši stupanj transparentnosti“, kazao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je upravljanje imovinom bitan stup u postizanju Vladinog cilja stabiliziranja javnih financija i smanjenju javnog duga.

Premijer Plenković podsjetio je i na važan događaj u susjednoj Sloveniji. Izvijestio je da će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas, na poziv predsjednika Slovenije Boruta Pahora, u ime Republike Hrvatske, na groblju Dobrava pokraj Maribora odati počast dijelu žrtava poraća ekshumiranih iz masovne grobnice u Hudoj Jami koji će sada na dostojanstven način biti pokopani. Predsjednik Vlade istaknuo je da nas svečano pokapanje žrtava poslijeratnog terora komunističkih vlasti iz Hude Jame podsjeća na naš dug prema žrtvama totalitarizama. „Žrtvama dugujemo spomen, poštovanje i pravdu, a sebi slobodnu i potpunu spoznaju i svijest o tamnim stranama prošlosti“, kazao je. Naglasio je da je Vlada Republike Hrvatske spremna preuzeti obveze odgovornog suočavanja s nasljeđem svih totalitarnih i autoritarnih režima te je spremna uvažavati pozitivna iskustava koja su u tome imale i druge države i s njima surađivati kao sa članicama „naše europske obitelji“. Premijer Plenković pojasnio je da će Vlada uložiti napor za uspostavu najprimjerenijeg institucionalnog i pravnog modela za istraživanje skrivenih masovnih grobnica, stvoriti zakonske pretpostavke koje će učiniti istraživačima dostupnim cijelu arhivsku građu, a žrtve će napokon dobiti pravo na grob i spomen i postati dio pomirenog kolektivnog nacionalnog pamćenja. „Vlada smatra da je proces suočavanja s nasljeđem totalitarnih režima, ne samo civilizacijski, moralni i politički doseg već i važno institucionalno sredstvo za daljnju pluralizaciju  i demokratizaciju hrvatskoga društva“, istaknuo je.

Predsjednik Vlade podsjetio je i da se danas održavaju Dani hrvatskog turizma te izvijestio da će ministar turizma Gari Cappelli, kao njegov izaslanik, sudjelovati večeras u Bolu na Braču na dodijeli nagrada najboljima u hrvatskom turizmu. „Čestitam svima koji su pridonijeli dosad najboljoj turističkoj sezoni“, zaključio je svoje uvodno obraćanje na prvoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Foto: Hina 
 
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade