Predsjednik Sanader: Hrvatska kao most između EU i jugoistoka

Hrvatska vlada se zauzima za europsku budućnost Hrvatske, koja svojim djelovanjem u regiji i povijesnim iskustvom može biti most između Bruxellesa i jugoistočne Europe i dati doprinos izgradnji ujedinjene Europe, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak u Grazu na skupu "Uvod u 2005. godinu -zemlja budućnosti".

GRAZ, 10. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatska vlada zauzima za europsku budućnost Hrvatske, koja svojim djelovanjem u regiji i povijesnim iskustvom može biti most između Bruxellesa i jugoistočne Europe i dati doprinos izgradnji ujedinjene Europe, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak u Grazu na skupu "Uvod u 2005. godinu -zemlja budućnosti".

Hrvatska vlada zauzima za europsku budućnost Hrvatske, rekao je Sanader dodajući da se "Hrvatska gospodarski razvija u pravcu slobodnog tržišta, njegujemo izazov tolerancije i otvorenosti prema drugim kulturama, istodobno uz očuvanje svoje vlastitosti".

Hrvatska, po riječima premijera, provodi politiku integracije svih manjina u hrvatsku političku svakodnevnicu, trudi se na jačanju ekumenizma te posebice i na pojačanom dijalogu Zapada s islamom. Također, provodiafirmativnu politiku prema BiH i drugim susjednim državama, u čemu je do sada dosta napravila, ali je potrebno još puno na tome raditi, rekao je hrvatski premijer.

Sanader u tome vidi ulogu Hrvatske kao "mosta između Bruxellesa i jugoistočne Europe jer, kako je rekao, "razumijemo povijest, jezik i mentalitet kao i povijesna zbivanja mnogo bolje od drugih". "Glede toga Hrvatska može dati velik doprinos međunarodnim naporima za stvaranje mira i stabilnosti", rekao je hrvatski premijer dodajući kako je Hrvatska država koja je u povijesti živjela u jednoj multinacionalnoj zajednici te da njezina iskustva mogu biti od velike koristi u izgradnji ujedinjene Europe.

Hrvatski premijer sudjelovao je u Grazu, na poziv austrijskog kancelarija Wolfganga Schuessela, na skupu "Uvod u 2005. - zemlja budućnosti", što ga je organizirala Austrijska pučka stranka ((OeVP) okupivši vodeće austrijske političare kao i gosti iz susjednih zemalja te predstavnike gospodarstva, rimokatoličke i protestanske zajednice u Austriji kao i mnoge druge uglednike kulturnog i znanstvenog života Austrije.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel rekao je, govoreći o odnosima s Hrvatskom, da Austrija Hrvatsku vidi kao državu s kojom ju vežu izuzetno prijateljstvo i bilateralni odnosi.

"Nitko nije mogao pojmiti da će Hrvatska u tako kratkom vremenu postići tako mnogo - postati ozbiljni kandidat za početak pregovora s EU, država s europskim perspektivama koja može stvoriti mir i omogućiti mir", kazao je austrijski kancelar.

Schuessel se inače, sudjelujući u raspravi, zauzeo za "više Europe" istaknuvši da "jasna opredijeljenost za više Europe znači ponekad odreći se nekih osobitosti na nacionalnoj razini".

Premijer Sanader zahvalio je austrijskom kancelaru za stalnu i snažnu potporu hrvatskom putu u EU i dobivanju datuma za početak pregovora, kao i bivšem austrijskom vicekancelaru i ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku za sve što je učinio za Hrvatsku.

Hrvatski premijer zauzeo se u svom govoru na skupu za jednaka prava malih i velikih država u Europi, istaknuvši da male države sa svojom kulturom i različitosti jezika mogu biti samo obogaćenje zajedničke Europe.

Skup je počeo minutom šutnje za žrtve tsunamija u azijskim državama, uz poziv na solidarnost i financijsku potporu za obnovu stradalog područja.



Pisane vijesti