Predsjednik Sanader i Martens: Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom

Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens u utorak su u Bruxellesu ocijenili da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom te da pristupni pregovori s EU trebaju početi 17. ožujka.

BRUXELLES, 15. ožujka(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens u utorak su u Bruxellesu ocijenili da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom te da pristupni pregovori s EU trebaju početi 17. ožujka.

"Hrvatska očekuje da pristupni pregovori počnu 17. ožujka. Uvjeren sam da je RH ispunila uvjet pune suradnje s ICTY-em koji je postavilo Europsko vijeće 17. prosinca 2004.", rekao je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare s Martensom.

Hrvatska je, po njegovim riječima, u dva pisma izvijestila luksemburško predsjedništvo EU da u cijelosti surađuje s ICTY-em, i opisala sve što je poduzeto na tom planu.

"Prema svim našim informacijama, svim našim izvorima iz Hrvatske, general Gotovina nije u Hrvatskoj. To je jedina i puna istina", kazao je Sanader.

Martens je izrazio uvjerenje da je Hrvatska odgovorila na poziv Europskog vijeća od 17. prosinca 2004. i da u potpunosti surađuje s ICTY-em, kao što je to Vijeće zatražilo.

Najavio je da će EPP tražiti od Vijeća EU odluku o početku pregovora 17. ožujka. "Mi u EPP, kao najbrojnija skupina u Europskom parlamentu, duboko smo uvjereni da hrvatske vlasti u potpunosti i bez zadrške surađuju s ICTY-em, te da sa svoje strane poduzimaju opsežne i dalekosežne mjere za uhićenje generala Gotovine", rekao je Martens.

"Također smo uvjereni da je odluka o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom ekskluzivno pravo EU, bez obzira na mišljenje drugih organizacija, zemalja nečlanica EU i pojedinaca", rekao je Martens. "Stoga tražimo da Vijeće EU donese takvu odluku", istaknuo je.

Hrvatske vlasti mogu ostvarivati punu suradnju s ICTY-em i ako ne nađu Gotovinu, jer ga ne mogu naći ako nije u Hrvatskoj, kazao je Martens odgovarajući na pitanja novinara.
Premijer Sanader je, među ostalim, naglasio kako Hrvatska ne želi da odluka o početku pregovora izazove podjele unutar Unije. Izrazio je zahvalnost EPP-u za podršku Hrvatskoj u približavanju EU, kao i očekivanje da će u zaključcima sastanka ministara vanjskih poslova EPP biti izražena "puna i bezrezervna podrška za početak pristupnih pregovora u četvrtak".


Premijer Sanader je rekao da Hrvatska dijeli interpretaciju Martensa da je "puna suradnja znači da Hrvatska čini najviše što može" u traganju za odbjeglim generalom.

Odgovarajući na pitanja novinara da glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte i dalje smatra da RH ne surađuje u potpunosti, što je potvrdila luksemburškom šefu diplomacije Jeanu Asselbornu na današnjem sastanku u Haagu, Sanader je kazao kako bi i on na mjestu tužiteljice učinio isto, ali je ponovio kako je uvjeren da Hrvatska ispunjava "sve bitne uvjete" za početak pregovora, uključivo i punu suradnju s Haagom.



Pisane vijesti